Sylwetka Zygmunta Wasiewicza

Prezentujemy Państwu kolejną sylwetkę wielkiej postaci, do których niewątpliwie zaliczał się Zygmunt Wasiewicz. Adwokat, Komendant Drużyn Podhalańskich, legionista, radny, założyciel Ogniska Związku Podhalan w Nowym Targu i Oddziału „Gorce” Towarzystwa Tatrzańskiego.

Nie będąc góralem ani nie pochodząc z Podhala, zrozumiał wagę dziedzictwa kultury i tradycji regionu. Jako człowiek aktywny i urodzony społecznik włączył się w działania służące ekonomicznemu, oświatowemu i patriotycznemu podniesieniu Podhala. Pierwszym polem jego zaangażowania było Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół”. Już w 1912 r. wziął udział w II Zjeździe Podhalan, który obradował w nowotarskim Ratuszu. Został wtedy wybrany do Komitetu Wykonawczego Zjazdu.

IV Zjazd Podhalan zdecydował o powołaniu Związku Podhalan, którego to Ogniska został pierwszym prezesem. Należąc do Rady Naczelnej Związku Podhalan, brał aktywny udział w kolejnych zjazdach.

Więcej informacji o tej ważnej dla regionu postaci można posłuchać w audycji „Pejzaże Regionalne” Radia Kraków, którego gościem był Marek Fryżlewicz oraz odszukać w książce jego autorstwa: „Nowy Targ moje Miasto: Galeria Nowotarżan”. Książka została wydana nakładem Podhalańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk.

LINK DO AUDYCJI