Szlak Kultury Wołoskiej

Szlak Kultury Wołoskiej

Podsumowanie projektu SKW realizowanego przez Związek Podhalan (2017-2018)

Zakończyła się realizacja polsko-słowackiego projektu współpracy p.n. Szlak Kultury Wołoskiej. 10 partnerów ze strony Polski i Słowacji w ramach programu Interreg zrealizowało wiele działań promujących pasterstwo wołoskie podczas imprez kulturalnych i targów, warsztatów edukacyjnych i rękodzielniczych, seminariów i wystaw oraz w formie inwestycji (koliby-szałasy, bramy karpackie) i publikacji (przewodniki, podręczniki do edukacji regionalnej).

Związek Podhalan podjął się realizacji 25 warsztatów edukacyjnych i 5 rękodzielniczych wśród swoich członków na obszarze polskiej góralszczyzny (od Górali Śląskich na zachodzie po Górali Czarnych w Beskidzie Niskim na wschodzie). W tematyce pasterskich warsztatów znalazły się: Muzyka pasterska, Nuty i tańce, Kultura pasterska, Dziedzictwo przyrodnicze, Ekonomiczne aspekty gospodarowania pasterskiego, przerób i obróbka wełny, wyrób pasterskich instrumentów muzycznych, wyrób sprzętów pasterskich, snycerka, przerób baraniny i jagnięciny, wyrób serów.

W lipcu 2017r. podczas nadzwyczajnego Zjazdu Podhalan w Ludźmierzu uczestnicy i goście mogli wziąć też udział w Karpackich Targach Produktu Górskiego w Ludźmierzu gdzie góralscy wystawcy mogli zaprezentować swoje regionalne wyroby rękodzielnicze i pochwalić się wyrobami regionalnej kuchni. Z kolei jesienią w Bukowinie Tatrzańskiej miał miejsce Festiwal Wyrobów Wełnianych. Uczestnicy i goście festiwalu mogli obejrzeć w Bukowiańskim Centrum Kultury proces wyrobu wełnianych produktów, zapytać o szczegóły pracy rzemieślników, sprawdzić swoje umiejętności w niektórych etapach powstawania wyrobów wełnianych.

Wśród wielu działań prowadzonych przez Związek Podhalan w ramach projektu SKW warto wymienić jeszcze dwa. Pierwsze to budowa koliby do celów edukacyjnych na placu przy Domu Podhalan w Ludźmierzu, drugie działanie to wydanie podręcznika o tematyce pasterskiej do edukacji regionalnej w szkołach.