Posiedzenie Zarządu Głównego Związku Podhalan

W piątek 18 czerwca br. w auli Podhalańskiej Państwowej Uczelni Zawodowej w Nowym Targu obradował Zarząd Główny Związku Podhalan. Wybór miejsca nie był przypadkowy. Miedzy ZG ZP a władzami PPUZ zostało zawarte w kwietniu br. porozumienie o kontynuowaniu współpracy, zaś aula uczelni przewidziana na 500 siedzących osób doskonale nadawała się na zebranie w okresie pandemii. Program zebrania był bardzo bogaty, a wśród omawianych tematów znalazły się między innymi: sprawozdanie skarbnika i komisji rewizyjnej za ostatni rok (2020), informacje i uchwały o powołaniu nowych oddziałów ZP: w Nowym Sączu, Klikuszowej i Wysokiej k. Jordanowa, omówienie Roku Górali w województwie śląskim (2021r.) i przygotowań do drugiego dnia Zjazdu Podhalan z 2020r. który z powodu pandemii został przełożony. Podczas zaplanowanego na ostatnia niedzielę sierpnia br.
w auli PPUZ dnia zjazdu przewidziane jest m.in. wręczenie przyznanych przez Kapitułę ZP wyróżnień dla regionalnych działaczy i członków ZP: honorowego członka ZP, zasłużonego członka ZP, zasłużonego dla kultury góralskiej oraz Medal ZP.
ZG ZP przyjął uchwałą 2 regulaminy: zaktualizowany regulamin Rady Naukowej ZP działającej od 1984r. oraz regulamin Rady Młodych.
W chwili obecnej rada naukowa liczy 53 członków skupionych w 3 sekcjach współpracujących ze ZP. Na czele Rady Naukowej stoi prezydium z przewodniczącym prof. Stanisławem Hodorowiczem na czele.

Rada Młodych jest nowością zapowiadaną przez wybranego we wrześniu ub.r. nowego prezesa ZP- Juliana Kowalczyka. Skupia młodych ludzi w wieku od 15 do 35 lat, głównie górali, ale też miłośników i pasjonatów góralszczyzny spoza obszaru polskich gór. Pracami Rady pokierują najmłodsi członkowie Prezydium ZG ZP, studenci wywodzący się z góralskich rodzin – Piotr Kuruc z Białki Tatrzańskiej i Dorota Trebunia z Poronina. W chwili obecnej udział w pracach Rady Młodych zadeklarowało prawie 50 osób, a kilkunastu z nich obecnych na posiedzeniu ZG ZP Prezes wręczył powołania do Rady. Członkowie Rady Młodych mogą się stać w niedalekiej przyszłości kadrami w strukturach terenowych ZP. Przypomnijmy – w chwili obecnej ZP skupia prawie 6 tys. członków w ponad 90 Oddziałach ZP rozsianych na obszarze całej polskiej góralszczyzny i w miastach skupiających góralskich migrantów.