POMOC DLA UKRAINY

ZBIÓRKA DARÓW DLA UCHODŹCÓW Z UKRAINY

W związku z dramatyczną sytuacją u naszych wschodnich sąsiadów Zarząd Główny Związku Podhalan w Polsce również pragnie włączyć się w pomoc uchodźcom z Ukrainy.

W dniach poniedziałek-piątek w godzinach 8:00 – 15:00 w biurze ZGZP (Dom Pielgrzyma w Ludźmierzu ul. Jana Pawła II 124) zbierane będą rzeczy niezbędne do udzielenia pomocy naszym wschodnim sąsiadom a przede wszystkim:

ŻYWNOŚĆ DŁUGOTERMINOWA: konserwy, olej, cukier, makarony, mąka, kasza, ryż, herbata, kawa, słodycze, mleko UHT, warzywa/owoce w puszkach (np. fasola, groszek, kukurydza, ananas, brzoskwinia), przeciery pomidorowe w kartonach, suszone owoce, orzechy.

KOSMETYKI I CHEMIA: żele pod prysznic, szampony, mydła, szczoteczki i pasty do zębów, kremy ochronne, podpaski, pampersy dla dzieci, płyny do prania, płyny do mycia naczyń.

ŚRODKI OPATRUNKOWE, zwłaszcza na zranienia i oparzenia: koce termiczne, gazy jałowe, kompresy jałowe, opaski dziane, bandaże elastyczne, ampułki soli fizjologicznej, środki odkażające, rękawiczki jednorazowe, chusty opatrunkowe sterylne, opaski uciskowe, nożyczki do opatrunków, wszelkie środki dezynfekujące, strzykawki, igły, zestawy do wlewów dożylnych, gazy, środki przeciwbólowe itp.

NOCLEG DLA UCHODŹCÓW Z UKRAINY

Wszystkie osoby, które chcą i mogą pomóc uchodźcom z Ukrainy poprzez zapewnienie schronienia w swoich domach/pensjonatach itd. proszone są o zgłaszanie w wiadomości na adres: biuro@zwiazek-podhalan.com.

W zgłoszeniach prosimy podawać:

• dokładną lokalizację,
  • liczbę miejsc w danym obiekcie wraz z liczbą osób, które mogą zostać przyjęte w tym miejscu,
  • koszty,
  • termin, od którego wskazana liczba miejsc będzie dostępna,
  • czas, na jaki możliwe jest wykorzystanie obiektu na wskazane cele,
  • informację o możliwości wyżywienia w danym obiekcie z uwzględnieniem ciepłych posiłków,
  • osobę koordynującą z ramienia danego podmiotu i jej dane kontaktowe.

Powyższe dane zostaną przekazane do Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie, który prowadzi oficjalną bazę noclegową dla uchodźców z Ukrainy.