Opłatek Górali Żywickich w Cięcinie

Opłatek Górali Żywickich w Cięcinie odbył się w niedzielę 24 stycznia, zabytkowy kościół pod wezwaniem Św. Katarzyny z XVI wieku, ledwo pomieścił przybyłych gości, jako że jednocześnie było to pierwsze z cyklu planowanych wydarzeń w ramach 90- lecia istnienia Związku Podhalan na Żywiecczyźnie.

Mszy Św. przewodniczył Ksiądz Prałat Stanisław Bogacz zaś homilię wygłosił Kapelan Oddziału, nowo mianowany Adam Ciapka. Była to również okazja do przyjęcia ślubowania od nowych członków Związku Podhalan, których w tym dniu było 21.

Poczty sztandarowe zjechały z różnych stron ziem górskich i tak:

Sztandar Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polce, trzy sztandary Oddziału Żywieckiego, Oddział Łącko, Oddział Ochotnica Górna, Oddział Podszkle, Oddział Szczawnica, Oddział Nowy Targ, Oddział Oświęcim, Bractwo Pielgrzymkowe z Mysłowic, oraz Koło Łowieckie z Rajczy.

Gospodarze spotkania Wójt Gminy Węgierska Górka Piotr Tyrlik oraz Prezes Oddziału Żywieckiego Stanisław Lizak przywitali przybyłych na Salę gimnastyczną Szkoły Podstawowej w Cięcinie, obecny był Poseł na sejm RP Stanisław Pięta, Starosta Żywiecki Andrzej Kalata, Wójt Gminy Wilkowice Mieczysław Rączka, członkowie Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce: Kazimierz Bielak, Władysław Motyka, Piotr Gąsienica, Grzegorz Czapelak. W Opłatku uczestniczył również były Prezes ZP w Polsce Maciej Motor-Grelok.

Piotr Gąsienica złożył w imieniu Prezesa Związku Podhalan w Polce Andrzeja Skupnia, życzenia oraz list gratulacyjny z okazji jubileuszu, tłumacząc, że Prezes ze względu na uczestnictwo w ważnym spotkaniu w Zakopanem, musiał delegować inne osoby z Zarządu Głównego do reprezentowania władz związku na uroczystości.

Uczestnicy korzystali z gościnności dyrektora szkoły podstawi w Cięcinie Pana Marka Duraja. W organizacji uroczystości Prezesa Stanisława Lizaka wspierało wiele osób życzliwych i członków ZP. Atmosfera była miła i życzeniom noworocznym nie było końca.

Zdjęcia, tekst w linkach poniżej: