Mamy kolejny Oddział Związku Podhalan

W dniu 25 Marca w Jordanowie odbyło się walne zebranie członków założycieli Oddziału Związku Podhalan w Jordanowie. Prezesem została Koleżanka Irena Stopa regionalistka, poetka i śpiewaczka wywodząca się z Jaworek koło Szczawnicy. Gośćmi na Zebraniu byli wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Piotr Gąsienica, sekretarz ZG ZP Kazimierz Bielak oraz Prezes Oddziałuj Nowy Targ Józef Knap.

Gościem a zarazem członkiem Oddziału był również Burmistrz Jordanowa Andrzej Malczewski. Mówi Burmistrz -Jestem bardzo zadowolony, mając informację że podobno kiedyś była tutaj taka organizacja, to jest powrót do korzeni. Przyszła do mnie pani Irena i poprosiła o wsparcie, którego udzieliłem. Z tego regionu się wywodzę i najważniejsze jest to poczucie skąd się człowiek wywodzi. Mam nadziej że to jest początek wielkiej rzeczy – kończy Pan Burmistrz. Nowa Prezes Irena Stopa powiedziała nam- Mamy tutaj taką osobę Helenę Wojtynek sędziwą góralkę pochodzącą z Białego Dunajca, i ona namawiała mnie do założenia tego oddziału. Poparła mnie córka, zaś przy nagrywaniu filmu Górale w którym brałam udział, filmowcy namawiali żeby założyć tutaj oddział. Pan Burmistrz osobiście pojechał ze mną do Zarządu Głównego do Nowego Targu i tam dogadaliśmy wszystkie szczegóły z Prezesem Andrzejem Skupniem. Dziękujemy Zarządowi Głównemu za pomoc i wsparcie.
Red.