120. rocznica urodzin Janosa Esterhazyego w Szczawnicy

W dniu wczorajszym 26.09.2021r. Związek Podhalan upamiętnił postać męczennika czasów komunizmu – Janosa Esterhazyego.

Janos Esterházy aktywnie działał na rzecz praw ludności węgierskiej, został przewodniczącym konserwatywnej Węgierskiej Partii i posłem do parlamentu Czechosłowacji. Korzystając ze swoich znajomości i koligacji rodzinnych – był synem węgierskiego arystokraty i Elżbiety, córki hrabiego Stanisława Tarnowskiego – pomagał Polakom, którzy przedzierali się przez Słowację, by przez Węgry i Rumunię, udać się na zachód, gdzie tworzyło się Wojsko Polskie.

Od 2019 roku trwa w Polsce proces beatyfikacyjny tego wspaniałego patrioty, a rok 2021 został ogłoszony na Węgrzech Rokiem Janosa Esterhazyego z okazji 120-lecia jego urodzsin.

Niedzielna uroczystość rozpoczęła się złożeniem wiązanek pod tablicą upamiętniającą Janosa Esterhazego, która kilka lat temu została odsłonięta na promenadzie
w Szczawnicy. Następnie w kościele parafialnym została odprawiona Msza Święta. Homilię wygłosił kapelan ZGZP ks. Stanisław Kowalik, który przybliżył zebranym postać Janosa Esterhazyego. Wśród zaproszonych gości obecni byli m.in. Senator RP Jan Hamerski, Radny Powiatu Nowotarskiego Tomasz Hamerski, władze Miasta Szczawnica na czele z Burmistrzem Grzegorzem Niezgodą oraz Sekretarzem Tomaszem Ciesielka. Zarząd Główny reprezentowali Wiceprezes Piotr Gąsienica, Chorąży Robert Chowaniec oraz Zastępca Skarbnika Tomasz Hamerski. Nie zabrakło również delegacji pocztów sztandarowych okolicznych Oddziałów Związku Podhalan oraz pocztu sztandarowego Miasta Szczawnica z przewodniczącym Rady Miasta Kazimierzem Zachwieją.

Po Mszy Świętej uczestnicy udali się do siedziby ZP Oddział w Szczawnicy na tradycyjne posiady góralskie. Podczas posiadów Wiceprezes Piotr Gąsienica dokładniej przybliżył zebranym proces beatyfikacyjny Janosa Esterhazyego.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym, a przede wszystkim Oddziałowi ZP
w Szczawnicy, który zajął się nie tylko oprawą góralską Mszy Świętej ale przygotował również poczęstunek podczas posiadów.

Niedzielna uroczystość jest wynikiem podjętej przez Związek Podhalan współpracy z Węgrami.

Zarząd Główny Związku Podhalan w Polsce zwrócił się do Oddziału w Szczawnicy o stałą opiekę nad pamiątkową tablicą poświęconą J. Esterhazyemu, a także organizację corocznej uroczystości upamiętniająca tę wielką postać.