Uroczyste wspomnienie jednego z najważniejszych wydarzeń na Podhalu – pielgrzymki Jana Pawła II do Zakopanego w 1997 r.

6 czerwca o godzinie 18.00 pod Wielką Krokwią w Zakopanem odbyła się uroczysta Eucharystia z udziałem Episkopatu Polski, której przewodniczył abp Stanisław Gądecki. Tak jak przed laty, na spotkanie przybyła rzesza wiernych, a także wielu duchownych, władz państwowych i samorządowców.

Nie zabrakło również Górali, licznie reprezentowanych przez członków Związku Podhalan z Polski i ze świata wraz z pocztami sztandarowymi, którzy uczcili symboliczne wydarzenie – Hołd Górali Polskich złożony Janowi Pawłowi II 25 lat temu, dlatego też ta wspomnieniowa Msza Św. miała dla nich wyjątkowe znaczenie.

Msza nawiązywała wieloma elementami do tej odprawionej przez świętego Jana Pawła II. Na ołtarzu pojawiły się m.in. papieski klęcznik, tron czy kielich. Również w warstwie słownej odnoszono się do pamiętnej wizyty papieża w Zakopanem – powtórzono i analizowano słynne słowa: „Brońcie krzyża, nie pozwólcie, aby Imię Boże było obrażane w waszych sercach, w życiu społecznym czy rodzinnym”.