Spotkanie w sprawie wpisu na Listę krajową niematerialnego dziedzictwa kulturowego „Góralskiej kultury / Kultury górali polskich”

Dnia 16 lutego 2023 r. w Babiogórskim Centrum Kultury w Zawoi odbyło się spotkanie poświęcone wpisowi na Listę krajową niematerialnego dziedzictwa kulturowego Góralskiej kultury /Kultury górali polskich, w którym uczestniczyli Prezes Związku Podhalan Julian Kowalczyk i Wiceprezes ZG ZP Piotr Gąsienica, przedstawiciele Rady Naukowej ZP – Przewodniczący RN prof. Stanisław Hodorowicz, Przewodnicząca Sekcji Problematyki Regionalnej RN ZP dr Dorota Majerczyk, mgr Władysław Motyka i mgr Bartłomiej Koszarek, a także członkowie Oddziału ZP w Szczyrku. Podczas zebrania m.in.  omawiano tematykę działań zmierzających do wpisania kultury górali polskich na Listę krajową niematerialnego dziedzictwa kulturowego, utworzono zespół przygotowujący wniosek do Narodowego Instytutu Dziedzictwa (NID) oraz przyjęto tryb i terminarz prac zespołu.