Spotkanie Lachów i Górali w Jazowsku

22.05.2022r. w Jazowsku odbyła się uroczysta Msza święta w oprawie regionalnej pod przewodnictwem ks. bp. Andrzeja Jeża – ordynariusza diecezji tarnowskiej. W niedzielnym wydarzeniu wzięli udział parlamentarzyści, przedstawiciele władz samorządowych, wielu przedstawicieli lachów i górali wraz z pocztami sztandarowymi oraz mieszkańcy z terenu parafii i okolic.

Niedzielne uroczystości w Jazowsku (Powiat Nowosądecki) były początkiem współpracy środowiska górali i lachów.  Już w tym roku odbędzie się pierwsza pielgrzymka górali i lachów do Kalwarii Zebrzydowskiej. Pomysłodawcami połączenia działań tych dwóch grup etnograficznych oraz Pielgrzymki lachów i górali są Wiceprezes Związku Podhalan Piotr Gąsienica oraz Poseł na Sejm RP i jednocześnie Prezes Nowosądeckiego Oddziału ZP Patryk Wicher.

– W imieniu swoim, ale też w imieniu Pani przewodniczącej Marty Mordarskiej, chciałem bardzo serdecznie podziękować organizatorom za zaproszenie nas na to historyczne spotkanie. Mam nadzieję, że dzisiejsze, symboliczne wydarzenie doprowadzi nas wszystkich do corocznych pielgrzymek do Kalwarii Zebrzydowskiej. Oby 22 maja każdego roku mogli Górale reprezentujący Związek Podhalan, ale również reprezentujący Lachowszczyznę Lachy wspólnie jechać do Kalwarii na pielgrzymkę – takie jest nasze wspólne marzenie – podkreślił marszałek Witold Kozłowski.

22 maja do Jazowska przyjechały delegacje lachowskie i góralskie. Po Eucharystii wystąpiły zespoły z Mystkowa, Łącka, Podegrodzia i Jazowska.

Wydarzenie zorganizowane zostało przez Zarząd Główny Związku Podhalan w Polsce im. Świętego Jana Pawła II oraz Związek Podhalan w Polsce Oddział w Jazowsku.

Partnerami wydarzenia byli: Miasto i Gmina Szczawnica, Gmina Łącko, Parafia Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Jazowsku oraz Województwo Małopolskie.

Sponsorem wydarzenia była firma ERBET.