Opera Góralska „Jan Paweł II na Podhalu”

W niedzielę, 5 czerwca na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem wystawiono Operę Góralską „Jan Paweł II na Podhalu”. Inspiracją, a zarazem tematem przewodnim widowiska, była wizyta Jana Pawła II na Podhalu w 1997 roku, której poświęcono szereg uroczystości w Zakopanem.

Twórcami Opery są: autor libretta, napisanego gwarą Franciszek Łojas-Kośla, reżyser Józef Pitoń, scenograf Ewa Dyakowska-Berbeka. Wśród wykonawców znaleźli się muzycy i śpiewacy z Podhala, Spisza i Orawy, a kolejne akty widowiska przygotowywali górale z Bukowiny Tatrzańskiej, Nowego Targu, Zakopanego z Kościeliskiem i Poroninem, a także z Ludźmierza.

Wydarzenie zgromadziło wielu Gości, m.in. przedstawicieli Kościoła, władz państwowych i samorządowych oraz liczne delegacje z całego kraju, natomiast Związek Podhalan reprezentowali Prezes ZG ZP Ameryki Północnej Stanisław Sarna i Prezes ZG ZP w Polsce Julian Kowalczyk.

Po widowisku, obok sceny, zapalono Watrę i odśpiewano „Barkę” na cześć Świętego Jana Pawła II.

Partnerem wydarzenia jest Marszałek Województwa Małopolskiego – Małopolska Świętemu Janowi Pawłowi II, Urząd Miasta Zakopane, Powiat Tatrzański, Zarząd Główny Związku Podhalan w Polsce, Tatrzańska Agencja Rozwoju i Promocji i Kultury w Zakopanem.

Tekst za: (HB), wwww.zakopane.pl