Kliszczacy na 50. Międzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem.

W tym roku  miał miejsce 50. Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem. Jego dzieje sięgają czasów II Rzeczpospolitej, a rodowód można łączyć z koncepcją “Związku Ziem” wyrosłą na gruncie podhalańskiego regionalizmu, skonkretyzowaną w latach 20-tych XX w. przez Władysława Orkana.

Proponowana przez niego koncepcja zakładała zjednoczenie wszystkich grup zamieszkujących polskie Karpaty, od Huculszczyzny, aż po Beskid Śląski i stworzenie dla tak pojętego organizmu wspólnego programu rozwoju.  Dziś zakopiański konkurs jest prestiżową i uznaną imprezą folklorystyczną, nie tylko w kraju, ale i zagranicą. Przez minione 50 lat uczestniczyło w nim blisko 600 zespołów zagranicznych z kilkudziesięciu krajów oraz ponad 200 grup polskich.
Radość tym bardziej ogromna bowiem Kapela Trzebuńskie Kliszczaki w składzie Andrzej Oskwarek, Józef Oskwarek, Szymon Oskwarek na tym prestiżowym 50. Międzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem w Międzynarodowym Konkursie Kapel, Instrumentalistów i Śpiewaków Ludowych im.Władysława Trebuni-Tutki w kategorii Ludowych Zespołów Instrumentalnych z dobyła wyróżnienie  „Za powrót do rodzimego repertuaru muzycznego.”
Górale Kliszczacy z naszego powiatu, to niesamowita grupa, która dumnie reprezentuje nasz region nie tylko w Polsce. Zaś na tegorocznym festiwalu w Zakopanem dobrych akcentów z naszego powiatu było więcej.

23 sierpnia Dzień Górali Polskich na scenie Równi Krupowej mieliśmy przyjemność i zaszczyt zaprezentować nasz region Górali Kliszczackich jako Związek Podhalan Oddział Górali Kliszczackich w Skomielnej Czarnej. Dzięki Zespołowi Regionalnemu Trzebunianie oraz Kapeli Trzebuńskie Kliszczaki mogliśmy pokazać dorobek artystyczny i rodzimy repertuar kliszczaków . Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Trzebuni przygotowały potrawy min: tradycyjną zupę kliszczacką – wodziankę oraz inne potrawy, ciasta i wyroby regionalne. Krzysztof Bednarz z Trzebuni artysta ludowy zaprezentował swoje rzeźby.
Na naszym stoisku członkowie naszego Związku prezentowali także dorobek literacki i artystyczny z naszego regionu. Dziękujemy Burmistrzowi Miasta Zakopane Panu Leszkowi Dorula oraz Prezesowi Związku Podhalan Andrzejowi Skupień za słowa uznania i miłe przywitanie.
Serdeczne podziękowania na ręce kierownictwu zespołu i kapeli Państwa Danuty i Andrzeja Oskwarek oraz Józefa Oskwarek, Paniom z KGW z Trzebuni i Panu Krzysztofowi Bednarzowi, a także Dyrektorowi Gminnego Ośrodka Kultury w Pcimiu Panu Michałowi Hodurkowi za godne reprezentowanie Górali Kliszczackich!
Dziękuję również członkom Związku Podhalan Oddziału Górali Kliszczackich w Skomielnej Czarnej, a także Dyrektorowi GOKiS w Tokarni Bartłomiejowi Dyrczowi za pomoc w organizacji wyjazdu.

Mariusz Buda
Prezes Związku Podhalan Oddział Górali Kliszczackich w Skomielnej Czarnej