III Dożynki Wiejskie w Łopusznej

W niedzielę 18 sierpnia w parafii w Łopusznej odbyły się III Dożynki Wiejskie zorganizowane przez miejscowy oddział Związku Podhalan, sołtysa i Radę Sołecką wsi Łopuszna oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Łopusznej.

Uroczystą mszę św. dożynkową poprzedził przejazd przez wieś orszaku dożynkowego, w którym wieziony był sztandar Związku Podhalan, wieniec dożynkowy oraz starostowie dożynkowi. W orszaku wzięła również udział banderia konna z miejscowej stadniny koni, a całą drogę grała kapela góralska, podkreślając tym samym uroczysty charakter tego dnia.
Wieniec dożynkowy wykonały gaździny z Koła Gospodyń Wiejskich z Łopusznej, a tegorocznymi Starostami Dożynkowymi byli Danuta Buła oraz Marian Kuchta. Mszę św. na ołtarzu polowym obok kościoła koncelebrował proboszcz parafii ks. Kazimierz Folty. Piękną oprawę muzyczną orszaku oraz mszy św. zapewniła kapela Zespołu Regionalnego „Góralsko Brać” z Łopusznej. Po mszy ks. proboszcz poświęcił ziarno, które każdy z mieszkańców mógł zabrać na przyszłoroczne zasiewy.
Popołudniu przy stadninie koni w Łopusznej obyło się wiejskie ognisko dożynkowe, w którym licznie wzięli udział mieszkańcy wsi.

fot. Jan Malinowski