I Małopolskie Spotkanie Regionów

W minioną niedzielę 4 września miało miejsce I Małopolskie Spotkanie Regionów zwane również I Pielgrzymką Lachów i Górali do Kalwarii Zebrzydowskiej.

W wydarzeniu uczestniczyło 14 zespołó1) regionalnych z Sądecczyzny i Podhala oraz mieszkańcy tych regionów.

Uroczystość rozpoczęła się występami zespołów regionalnych góralsko lachowskich, które zaprezentowały swoje barwne stroje, śpiew i taniec na scenie plenerowej przed klasztorem. Następnie uczestnicy korowodem przeszli do sanktuarium Matki Bożej Kalwaryjskiej, gdzie odbyła się uroczysta Msza Święta w oprawie regionalnej, której przewodniczył abp Marek Jędraszewski.

Metropolita krakowski podczas homilii przytoczył fragmenty wypowiedzi Jana Pawła II – patrona Związku Podhalan, w których Ojciec Święty wspominał swoje pobyty w Tatrach
i Beskidach.

Abp Jędraszewski przywołał także poemat kard. kard. Karola Wojtyły „Myśląc ojczyzna”
i zwrócił uwagę na pytanie, które stawiał jego poprzednik na biskupstwie w Krakowie: „Jak pomnożyć ten skarb, jakim jest ojczyzna?” Wyliczał poziomy, na jakich należy myśleć
o ojczyźnie, takie jak: język, praca, wolność, historia.

Kończąc homilię abp Jędraszewski zauważył, że pierwsza Pielgrzymka Lachów i Górali „każe naszymi myślami i sercami ogarnąć ziemię, z której się wywodzimy, w którą z takim trudem się zakorzeniamy”. Dodał, że do zakorzenienia w mądrości Bożej prowadzi Maryja – nazywana jest Stolicą Mądrości.

Podczas całego wydarzenia można było oczywiście podziwiać dzieła rękodzielników z terenów Podhala i Sądecczyzny, a także posmakować regionalnej kuchni góralskiej i lachowskiej przygotowanej przez koła gospodyń wiejskich.

I Małopolskie Spotkanie Regionów zorganizowane zostało przez Związek Podhalan w Polsce im. Świętego Jana Pawła II i Małopolskie Centrum Kultury „SOKÓŁ” w Nowym Sączu przy współpracy z Lachami Sądeckimi.

Ideą jest, by pielgrzymka odbywała się każdego roku. To spotkanie Lachów i Górali
w sanktuarium Matki Bożej Kalwaryjskiej ma być wyrazem jedności mieszkańców Małopolski, a jednocześnie ich różnorodności i szansą na jeszcze lepszą współpracę.

Partnerem Głównym wydarzenia było Województwo Małopolskie.

Zachęcamy również do obejrzenia relacji z tego historycznego wydarzenia:

Partner główny: