Górale witają Kamila Stocha

„Kamil pracuje dla mnie, ja pracuje dla Kamila” – powiedziała Ewa, żona i zarazem menadżer Kamila Stocha podczas uroczystego powitania w rodzinnej miejscowości Kamila- w Zębie. „Bywa tak, że im lepiej mu idzie, tym więcej mam pracy, tym mniej mamy czasu dla siebie”- dodała żona sławnego skoczka.

Sobota 7 kwietnia była w górach ciepłym dniem. Nie tylko ze względu na dość wysoką temperaturę, która zawitała na Podhale po niedawnych zawirowaniach pogodowych podczas Świat Wielkanocnych. Gorącą atmosferę stworzyli mieszkańcy Zębu i goście, a szczególnie fani Kamila Stocha. Na Soblowym Wierchu pojawił się nasz słynny skoczek wraz z małżonka i częścią drużyny narciarskiej. Skoczkom towarzyszyły żony i dziewczyny oraz przedstawiciele ekipy trenerskiej.

Kamil Stoch z małżonką przyjechali góralską bryczką, którą poprzedzała banderia konna. W kolejnych góralskich powozach zasiedli pozostali skoczkowie ze swoimi partnerkami i kadrą trenerską. Na trasie dojścia do honorowej loży Kamila oblegali wierni kibice i fani zgromadzeni na Soblowym Wierchu. Na powitanie zębianina złożyły się przemówienia i życzenia przedstawicieli samorządu, parlamentarzystów, lokalnych organizacji (ZP, OSP) oraz oświaty, zwłaszcza nauczycieli Kamila.

Małopolska Kurator Oświaty określiła skoczka wzorem nauczyciela. Podkreśliła, że …”można być sławnym i mądrym, sławnym i skromnym, sławnym i tak wszechstronnie pięknym”… Podziękowała Kamilowi za wskazanie na to, co jest ważne: za wytrwałą pracę, konsekwencję, za głęboką wiarę. … „Panie Kamilu, lata Pan wysoko i nasze oczy Pan kieruje tam, gdzie powinny być skierowane”…- dodała. – „Jesteśmy dumni z Pana, dumni, że mamy taki wzór do naśladowania, zarówno młodzi jak i starsi. W roku jubileuszowym dla Polski jest to szczególnie ważne, gdy jednoczymy się dla Ojczyzny”…

Wśród wielu mówców głos zabrał też Prezes Związku Podhalan Andrzej Skupień, który wręczył skoczkowi medal Związku Podhalan za zasługi w promocji Polski, Ojcowizny i wiary. Spotkanie uświetniły swoimi występami: miejscowy zespół góralski „Zbójnicek” oraz „Zakopower” z Sebastianem Karpielem-Bułecką.

Julian Kowalczyk