ZMARŁ KS. KANONIK RM WŁADYSŁAW URBAŃCZYK

W środę 12 sierpnia br. zmarł ksiądz kanonik RM Władysław URBAŃCZYK długoletni proboszcz parafii Matki Bożej Pocieszenia w Rybarzowicach (diecezja Bielsko-żywiecka) Ks. Władysław URBAŃCZYK urodził się w Skomielnej Białej dnia 3 grudnia 1955 roku, był synem Jana i Zofii zd. GACEK. Do Szkoły Podstawowej uczęszczał w Skomielnej Białej, następnie do Liceum Ogólnokształcącego w Rabce.

Po złożeniu egzaminu dojrzałości wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Krakowie, gdzie 8 maja 1980 roku otrzymał święcenia diakonatu. Święceń kapłańskich diakonowi Władysławowi URBAŃCZYKOWI
udzielił w dniu 17 maja 1981 roku Kardynał Franciszek MACHARSKI. Pierwszą parafią neoprezbitera był Libiąż i parafia pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego, gdzie pełnił posługę w latach 1981-1983,
następnie mianowany został wikarym parafii pod wezwaniem Świętej Barbary w Jaworznie. W Jaworznie pełnił posługę duszpasterska w latach 1983-1987. Od 16 sierpnia 1992 roku pełnił posługę jako proboszcz parafii pod wezwaniem Michała Archanioła w Witkowicach. Od 2001 był proboszczem parafii pod wezwaniem Matki Bożej Pocieszenia w Rybarzowicach (dekanat Łodygowice). Dnia 24 czerwca 2010 roku mianowany został kanonikiem.

Zarząd Główny oraz członkowie Związku Podhalan w Polsce składają szczere kondolencje całej rodzinie zmarłego Władysława Urbańczyka, a w szczególności kol. Józefowi Urbańczykowi, Prezesowi Związku Podhalan Oddział w Skomielnej Białej oraz ks. Janowi Gackowi, Kapelanowi Zarządu Głównego Związku Podhalan.

Niech Bóg ukoi ból rozstania, a śp. Władysław niech spoczywa w pokoju wiecznym. Niech miłosierny Bóg nagrodzi jego ziemski trud i dobre serce.

……Ej byli chłopcy byli,
Ale sie minyli
I my sie miniemy
Po malućkiej chwili…….

Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie.