XVII Gorczańskie Spotkanie z Janem Pawłem II w Lubomierzu

Oddział Związku Podhalan w Lubomierzu podzielił się z nami wspomnieniem szczególnego wydarzenia, a mianowicie  „XVII Gorczańskim Spotkaniem z Janem Pawłem II w Lubomierzu”, które odbyło się 5 czerwca 2022 r. Organizatorem tej uroczystości była Gmina Mszana Dolna, a współorganizatorami: Z.P. Oddział Lubomierz oraz sołectwo wsi.

Uroczystość jest upamiętnieniem wizyty ówczesnego kardynała Karola Wojtyły w Gorcach, który odprawiał msze święte „Na ogrodach” przy starej kaplicy w Lubomierzu-Rzekach, a także przygotowywał się do prac w Kongresie Eucharystycznym w Stanach Zjednoczonych jako delegat Episkopatu Polski.

Zgromadzeni rozpoczęli świętowanie tej wyjątkowej rocznicy od złożenia kwiatów przy „Papieżówce”, a następnie wspólnie odmówili Koronkę do Miłosierdzia Bożego. Obchody rocznicy uświetnił występ uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Lubomierzu  pn. „Zagórzanie – Pielgrzymowi Pokoju”. Po zakończeniu części artystycznej odbyła się msza święta w oprawie, którą zapewnił chór parafialny „Jutrzenka” z Lubomierza oraz Związek Podhalan Oddział Górali Zagórzańskich w Lubomierzu.

Zwieńczeniem wydarzenia było spotkanie wszystkich jego uczestników przy posiłku, który przygotowali Członkowie Oddziału ZP w Lubomierzu.