Poświęcenie sztandaru Oddziału Związku Podhalan Górali Kliszczackich

Góralszczyznę zwykle się kojarzy z Podhalem, wcześniej mało kto słyszał o Kliszczakach- grupie etnicznej, zamieszkującej obszar pomiędzy Rabką Zdrojem, Suchą Beskidzką i Stróżą. 11 lat temu w Skomielnej Czarnej powstał Oddział Górali Kliszczackich, który jest częścią Związku Podhalan i od tego czasu wiele się zmieniło.

Aktualnie Oddział ZP liczy 40 członków. Od 2015 roku Związek Podhalan Oddział Górali Kliszczczackich sprawuje patronat nad Góralską Orkiestrą Dętą ze Skomielnej Czarnej i Bogdanówki. Od kiedy działa nasz oddział, nastał boom na Kliszczaków i ich kulturę. Nie możemy się zamykać w sobie, bo otwierając się na innych nic nie tracimy, a wręcz odwrotnie- zyskujemy. Cieszymy się że należymy do wielkiej rodziny góralskiej, że wnosimy do niej coś swojego, odrębnego. Mamy swój strój, gwarę, przyśpiewki, twórców ludowych: rzeźbiarzy, kwiaciarki, Góralską Orkiestrę Dętą ze Skomielnej Czarnej i Bogdanówki, zespoły regionalne tj: Kliszczacy z Tokarni. Od 23 października OZP- Górali Kliszczaków ma swój sztandar, który został poświęcony podczas uroczystej mszy św. odprawionej w Kościele parafialnym pw. NNMP w Skomielnej Czarnej w koncelebrze proboszcza parafii o.Krzysztofa Juzby, który pełni funkcję kapelana Oddziału Związku Podhalan w Skomielnej Czarnej. Na sztandarze jest wyhaftowany obraz Madonny z Dzieciątkiem patronką naszej parafii a zarazem jest kopią obrazu M.B. Częstochowskiej która pochodzi z Kołomyi.

W liturgii uczestniczyły poczty sztandarowe zaprzyjaźnionych Oddziałów, Ochotniczych Straży Pożarnych Skomielnej Czarnej i Bogdanówki, Szkoły Podstawowej im. O.Piotra Palucha w Skomielnej Czarnej, przedstawiciele samorządu z wójtem gminy Władysławem Piaściakiem na czele, prezesem ZG Związku Podhalan Andrzejem Skupniem, Zespół Regionalny Kliszczacy z Tokarni, przedstawiciele Zespołu Regionalnego Pcimian i Toporzan. Aktu poświęcenia sztandaru dokonał ksiądz Władysław Zązel, kapelan ZG Związku Podhalan, który także wygłosił homilię piękną gwarą góralską. Po uroczystej mszy św. uczestnicy uroczystości prowadzeni przez Góralską Orkiestrę Dętą ze Skomielnej Czarnej i Bogdanówki, przeszli do budynku Filii GOKiS w Skomielnej Czarnej gdzie odbyły się występy: Zespołu Regionalnego Kliszczacy z Tokarni oraz Góralskiej Orkiestry Dętej ze Skomielnej Czarnej i Bogdanówki, promocja książki „Przyroda w krainie Kliszczaków”, oraz poczęstunek. Na zakończenie Prezes Oddziału Mariusz Buda podziękował wszystkim którzy przyczynili się do przygotowania uroczystości min członkom Naszego Oddziału, za liczne przybycie pocztom sztandarowym z: Zarządu Głównego ZP, Skomielnej Białej, Nowego Targu, Łącka, Dzianisza, Szczawnicy , Górali Żywieckich z Milówki, Oświęcimia, Bańskiej Wyżnej, Pieniążkowic, Czerwiennego, Odrowąża Podhalańskiego, Ochotnicy Dolnej, Makowa Podhalańskiego, Poronina, gościom zaproszonym i delegacjom. Serdeczne podziękowania składamy na ręce Gospodarza Naszej Gminy Wójta Pan Władysława Piaściaka oraz Sekretarza Pana Mariana Cieślika , bo to dzięki środkom z Urzędu Gminy udała się zrealizować to piękną inicjatywę.

Tekst Andrzej Słonina