Save Preloader image

Pn. - Pt. 900 - 1500

Piotr Gąsienica, Wiceprezes ZP nowym wicedyrektorem MCK Sokół.

Zmiany w MCK Sokół związane są z przejściem na emeryturę wieloletniego dyrektora tej placówki, Antoniego Malczaka. Konkurs na nowego szefa wygrał pod koniec września Andrzej Zarych. Do jego kompetencji należało wskazanie swojego następcy.

Piotr Gąsienica to regionalista, rzeźbiarz, gawędziarz góralski i konferansjer, a także autor sztuk teatralnych, poezji i opowiadań gwarowych. Za sobą ma doświadczenie na stanowisku dyrektora Miejskiego Ośrodka Kultury w Szczawnicy, kierownika Ośrodka Kultury w Ochotnicy Dolnej, a na co dzień można go było usłyszeć w radiu RDN Nowy Sącz – jest pomysłodawcą i realizator programu „Folkowe granie i gadanie” oraz prezenterem tej popularnej w regionie stacji radiowej.

Za działalność na rzecz rozwoju kultury góralskiej otrzymał tytuł Zasłużony dla Kultury Góralskiej, odznaczony brązową odznaką zasłużony dla kultury polskiej oraz złotym medalem zasługi dla Węgier.