Pierwsze noworoczne posiedzenie Prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan

14 stycznia odbyło się pierwsze noworoczne posiedzenie Prezydium Zarząd Głównego Związku Podhalan w Polsce. Podczas posiedzenia członkowie Prezydium omówili bieżące tematy, w których między innymi był List otwarty do Pana Premiera Mateusza Morawieckiego, utworzenie Rady Młodych, uaktualnienie Rady Naukowej ora Rok Górali w Województwie Śląskim.

Uaktualnienie Rady Naukowej Związku Podhalan

Podczas noworocznego posiedzenia Prezydium Zarządu Głównego Prezes Julian Kowalczyk przedstawił pozostałym członkom prezydium listę kandydatów do uzupełnienia składu Rady Naukowej ZP. Decyzja dotycząca składu Rady Naukowej zapadnie na najbliższym posiedzeniu Zarządu Głównego ZP.

Rada Młodych

Rada Młodych to organ ZP, którego powołanie zapowiadał w czasie wyborów Julian Kowalczyk. Niestety pandemia uniemożliwia sprawne kontakty, a co za tym idzie nowego organu w strukturach ZP jakim jest Rada Młodych jednakże już wiemy, że na ten moment zgłoszonych jest około 20 młodych regionalistów pragnących wspierać góralszczyznę swoim zapałem i zaangażowaniem. Pierwsze organizacyjne spotkanie odbędzie się prawdopodobnie w marcu, kiedy pozwolą na to obostrzenia rządowe.
Dorota Trebunia wraz z Piotrem Kurucem, którzy kierują Radą Młodych z ramienia Prezydium ZGZP tworzą regulamin, który pozwoli na podjęcie kolejnych kroków jakim jest przedstawienie do akceptacji Prezydium kandydatów na członków Rady Młodych.