Ostatnia droga śp. Antoniego Rapacza, Honorowego Członka Związku Podhalan w Polsce

Bliscy, znajomi, byli współpracownicy i rabczanie towarzyszyli w ostatniej drodze Antoniemu Rapaczowi, działaczowi Związku Podhalan i byłemu radnemu powiatowemu, który zmarł w wieku 84 lat.

Pochodził z Rabki-Zdroju. Przez cztery kadencje był radnym powiatowym. Pełnił funkcję prezesa rabczańskiego oddziału Związku Podhalan, był też honorowym członkiem związku.

W ostatniej drodze towarzyszyli mu najbliżsi, rabczanie, byli współpracownicy, znajomi, obecne były liczne poczty sztandarowe. Msza św. pogrzebowa została odprawiona w kościele św. Teresy. Kazanie wygłosił ks. Władysław Zązel. Po mszy św. głos zabrali Wiktor Zachwieja z Prezes Oddziału ZP w Rabce Zdrój, prezes ZGZP Julian Kowalczyk, Honorowy Członek ZP Władysław Motyka, przewodniczący rady powiatu. Zagrała kapela góralska Jakuba Rusieckiego, a na trąbce dh Jacek Klinowski z Orkiestry Dętej OSP Rabka-Zdrój.

Julian Kowalczyk, który wspólnie z Antonim Rapaczem zasiadał w radzie powiatu, wspominał, że był to człowiek uparty, dążący do celu, który o wszystko walczył. Był aktywnym działaczem Związku Podhalan, zasiadał w Prezydium ZP, stał w poczcie honorowym. Był jednym z niewielu – jak mówił – którzy przedkładali społeczną pracę nad swoje sprawy.

– Zapamiętam go jako człowieka spokojnego, rozważnego, o dużej wrażliwości, który nigdy nie zostawił nikogo w potrzebie – mówił przewodniczący rady Tadeusz Rafacz. – Aktywnie pomagał mieszkańcom w rozwiązywaniu ich problemów. Był pracowity, zdyscyplinowany, zawsze przygotowany, dociekliwy, ale nie złośliwy. Wiele lat życia poświęcił pracując dla innych.

Antoni Rapacz spoczął na cmentarzu parafialnym przy ul. Orkana.

tekst. podale24