IV Targowisko Regionalne w Łopusznej

W minioną niedzielę 12 września w plenerze obok Gminnego Ośrodka Kultury w Łopusznej odbyło się zorganizowane przez Związek Podhalan Oddział Łopuszna IV Targowisko Regionalne. Podczas targowiska każdy mógł wystawić na sprzedaż przedmioty codziennego użytku, elementy odzienia góralskiego czy pochwalić się swoim rękodziełem. Warunek był jeden, wszystkie te rzeczy musiały być związane z kulturą góralska. Targowisko jak co roku cieszyło się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony osób kupujących jak i sprzedających. Na tegorocznym Targowisku można było znaleźć m.in.: góralskie spódnice, portki, spinki, obrazy malowane na szkle, skóry owcze, serdoki, paski i oposki, książki o tematyce regionalnej czy tkane chodniki, więc każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Organizatorzy zapewniają, iż to wydarzenie będzie kontynuowane i jeżeli sytuacja pandemiczna pozwoli będzie ono organizowane jak w latach ubiegłych wczesną wiosną.
fot. Jan Malinowski