I Festiwal Regionalnych Zespołów Teatralnych w Sercu Podhala.

W niedzielę 4 lipca w remizie OSP Szaflary, odbył się I Festiwal Regionalnych Zespołów Teatralnych w Sercu Podhala.

Podczas Festiwalu zaprezentowało się 7 zespołów z terenu powiatu nowotarskiego:

1. „Niźniobańscanie” z Bańskiej Niżnej
  2. „Watra” z Bańskiej Wyżnej
  3. „Mali Skrzypnianie” ze Skrzypnego
  4. „Zyngierki” z Maruszyny Dolnej
  5. Gminny Młodzieżowy Zespół Góralski z Szaflar
  6. Zespół folklorystyczny „Hajduki” z Łapsz Wyżnych
  7. „GÓRALSKO BRAĆ” z Łopusznej

Występy młodych artystów oceniała Komisja w składzie: Julian Kowalczyk – Prezes Związku Podhalan w Polsce (Przewodniczący Komisji), Aniela Król – instruktor zespołów regionalnych, Maria Kukuc-Frączysta – instruktor zespołów regionalnych, Józef Komperda – Honorowy Członek Związku Podhalan w Polsce oraz Iwona Gal – Dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach.

Komisja Festiwalu, zgodnie z Regulaminem, oceniała prezentacje poszczególnych zespołów. Przy ocenie uwagę zwracano głównie na przygotowanie programu, tj.: w jakim stopniu był on oparty na zwyczajach, obrzędach, obyczajach, ludowych zabawach dziecięcych; na sposób prezentacji śpiewu, tańca, muzyki czy strojów oraz ich dostosowanie do przedstawianej sceny, a także na wykorzystanie rekwizytów. Dodatkowym atutem dla zespołów było wykorzystanie podczas przedstawienia innych form wyrazu artystycznego, jak np.: gawędy, opowiastki czy gra na instrumentach przez młodych instrumentalistów (skrzypcach, basach, fujarce).

Podczas oceny Komisja zwracała uwagę zwłaszcza na dostosowanie programu do wieku aktorów, oddanie autentyczności i wierność tradycji, poziom wykonania (czystość gwary, śpiew, taniec), oraz ogólny wyraz artystyczny (stroje, rekwizyty, choreografia).

tekst: podhaleregion

foto: FotFilm Spisz-Podhale