95-lecie Oddziału Górali Żywieckich w Milówce

W minioną niedzielę odbyła się jedna z głównych uroczystości w ramach Roku Górali w Województwie Śląskim, bowiem Oddział Górali Zywieckich w Milówce świętował 95-lecie powstania.

Uroczystości rozpoczęto od złożenia kwiatów pod tablicą Józefa Szczotki – założyciela Ognisk Związku Podhalan oraz pod Pomnikiem Niepodległości. Następnie w kościele parafialnym pw. Wniebowzięcia NMP odbyła się suma odpustowa w oprawie góralskiej. Część oficjalna odbyła się na terenie Amfiteatru Nad Sołą, gdzie zaproszeni goście złożyli na ręce Prezesa Oddziału Górali Żywieckich Tadeusza Fiedora okolicznościowe suweniry i gratulacje.

W programie uroczystości znalazły się koncerty patriotyczne i góralskie, konkursy oraz degustacja potraw miejscowej kuchni. Przygotowano również stanowiska tematyczne, kosor pasterski, szałas zbójnicki i warsztaty sztuki ludowej.

Podczas uroczystości Prezes Julian Kowalczyk wręczył na ręce prezesa Oddziału Tadeusza Fiedora Medal Związku Podhalan dla Oddziału Górali Żywieckich w Milówce.