90. rocznica założenia Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich

W niedzielę, 18 lutego 2024 roku, z okazji 90. rocznicy założenia Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich, odbył się Uroczysty Walny Zjazd Delegatów. Tego dnia, równo 90 lat po historycznym spotkaniu założycielskim, poświęconemu pamięci flisaków oraz przyszłości stowarzyszenia. Uroczystość rozpoczęła się mszą świętą w Kościele w Sromowcach Niżnych, odprawioną w intencji zmarłych flisaków oraz z prośbą o błogosławieństwo na kolejne lata działalności. Po mszy, w towarzystwie muzyki góralskiej, uczestnicy przeszli w pochodzie do sali konferencyjnej w Hotelu Nad Przełomem. Podczas zjazdu, prezesi Stowarzyszenia powitali zaproszonych gości, a doktor Krzysztof Miraj został uhonorowany tytułem Honorowego Członka Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich. Decyzję tę uchwalił poprzedniego dnia Zwyczajny Walny Zjazd Delegatów.

W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: senator Jan Hamerski, poseł Andrzej Gut-Mostowy, była posłanka Anna Paluch oraz marszałek województwa małopolskiego Witold Kozłowski. Zarząd Główny
Związku Podhalan reprezentowali: Piotr Gąsienica, Kazimierz Bielak i Tomasz Hamerski.

Na kolejne lata działalności Pienińskim Flisakom życzymy nieustającego entuzjazmu, pomyślności w każdym nowym przedsięwzięciu oraz siły do dalszego promowania piękna Pienin.

Zdjęcia: Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego