preloder
Związek Podhalan

Oddział Jordanów ma swój sztandar i wspomnienia ekstremalnych wrażeń.

dodał Administrator, 30 czerwca, 2020

Jordanowski oddział Związku Podhalan za dwa lata będzie obchodził 90. rocznicę powstania. Jego początki sięgają bowiem 1932 roku. Wprawdzie wraz z rozpoczęciem II wojny światowej przestał istnieć, ale 12 miesięcy temu został reaktywowany i od tamtej pory działa bardzo prężnie. Teraz doczekał się również własnego sztandaru.
„Wskrzeszenie” oddziału Związku Podhalan w Jordanowie to zasługa burmistrza Andrzeja Malczewskiego, Ireny Stopy oraz Heleny Wojtanek. Z ich inicjatywy ruszyły zapisy chętnych do działalności w takiej organizacji i wkrótce zebrało się ćwierć setki pasjonatów góralskiej tradycji, którzy zostali założycielami oddziału. Od tamtej pory w jego szeregi wstąpiło jeszcze kilkanaście osób. W sumie jest ich teraz ponad czterdzieści.
Członkowie za punkt honoru postawili sobie zdobycie sztandaru w takim terminie, aby można go było poświęcić w pierwszą rocznicę reaktywacji oddziału. Sami zebrali środki na jego wykonanie, dając z własnej kieszeni takie kwoty, na jakie było ich stać, zaś projekt wykonała jordanowianka Dobrawa Cieżak, która również działa w oddziale. Na awersie sztandaru wyhaftowany jest wizerunek Matki Bożej Trudnego Zawierzenia ze słynącego łaskami obrazu znajdującego się w jordanowskim sanktuarium. Natomiast na rewersie widnieje logo Związku Podhalan, daty założenia oddziału i jego reaktywacji oraz słowa: Związek Podhalan im. św. Jana Pawła II (tak brzmi obecnie pełna nazwa stowarzyszenia) Oddział Jordanów.
Sztandar został poświęcony 21 czerwca w kościele w Jordanowie. Dokonał tego ksiądz prałat Władysław Zązel, kapelan Zarządu Głównego Związku Podhalan. Mszę świętą koncelebrował razem z proboszczem jordanowskiej parafii księdzem Pawłem Gunią. To z kolei kapelan oddziału Związku Podhalan w Jordanowie. – Posiadanie sztandaru to powód do dumy i wyraźny atrybut związkowej tradycji, pod którym gromadzą się ludzie wierni wskazaniom Władysława Orkana. To widoczny symbol miłości małej ojczyzny – mówił Krzysztof Nawara, obecny prezes jordanowskiego oddziału Związku Podhalan. A jego poprzedniczka Irena Stopa przeczytała wiersz, który napisała specjalnie z tej okazji. – Jak Krzyż na Giewoncie wiarom jest obuty, tak chlubić się będziemy tym sztandarem, bogato osutym – recytowała.
W uroczystości brali udział między innymi senator Andrzej Pająk, wicewojewoda Zbigniew Starzec, burmistrz Jordanowa Andrzej Malczewski, włodarze sąsiednich gmin oraz prezes ZG Związku Podhalan w Polsce Andrzej Skupień wraz z innymi członkami prezydium tego stowarzyszenia. Nie zabrakło też pocztów sztandarowych okolicznych oddziałów Związku Podhalan. Po nabożeństwie wszyscy zebrani pojechali do Krzeczowa na górę o nazwie Zębolowa, gdzie w widokowym miejscu odbyła się plenerowa impreza przy ognisku i grillu, okraszona góralską muzyką. Niemałą atrakcją okazał się również sam dojazd do celu podróży, który dostarczył gościom wrażeń na miarę rajdu off road. Gości wywoziły na górę cztery samochody terenowe, grzęznące w rozmiękłym gruncie i wzbijające w górę fontanny błota…
– Mamy wielkie szczęście, bo oddział został reaktywowany na stulecie Związku Podhalan w Polsce, a poświęcenie sztandaru odbyło się na setną rocznicę narodzin naszego patrona, świętego Jana Pawła II. Ponieważ obie te daty są związane z tak ważnymi wydarzeniami, zawsze będziemy je pamiętać – podkreśla Krzysztof Nawara, prezes jordanowskiego oddziału Związku Podhalan.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.