Majówka Orkanowska za nami.

Kolejne wydarzenie z cyklu obchodów stulecia Związku Podhalan w Polsce za nami. W dniach 05-06-Maja 2019 roku w Porębie Wielkiej spotkali się górale , władze samorządowe i zaproszeni goście by uczcić pamięć Władysława Orkana współzałożyciela Związku Podhalan i autora Wskazań dla Synów Podhala.

W sobotę przy kapliczce opodal domu-muzeum Władysława Orkana odbyła się Majówka śpiewana przez zespół Porębiański Ród. Następnie rozpoczęły się występy na scenie plenerowej oraz wystąpienia gości i autorów publikacji o Orkanie. Niezwykle zabrzmiały słowa Wskazań Dla Synów Podhala wypowiadanie przed muzeum Orkanowskim przez młodego chłopca spokrewnionego z Władysławem Orkanem. Ta przejmująca chwila wzruszyła wielu uczestników spotkania.
Gościem Honorowym był Senator Jan Hamerski , który wygłosił do zebranych prelekcje pod tytułem Orkan a Związek Podhalan. Przybyły również władze powiatu Limanowskiego oraz gospodarz Gminy Niedźwiedź Wójt Rafał Rusnak.
Z ramienia Zarządu Głównego w sobotnim wydarzeniu uczestniczyli wiceprezesi Piotr Gąsienica i Andrzej Napora oraz Redaktor wydawnictw związkowych Julian Kowalczyk.
Były również delegacje z oddziałów Związku Podhalan w Rabki, Nowego Targu, Ochotnicy Górnej.
W Niedzielę o godzinie 14 ,00 odbyła się uroczysta Msza Św. w Kościele parafialnym w Porębie Wielkiej w obecności pocztów sztandarowych. Ksiądz Kapelan Władysław Zązel wygłosił kazanie które podkreślało jak ważną postacią jest Władysław Orkan.
W nowo otwartym amfiteatrze w Porębie Wielkiej pomimo deszczu i zimna odbyły się wszystkie zaplanowane występy zespołów z różnych regionów góralszczyzny.
Obecni byli posłowie, samorządowcy i goście zaproszeni wraz z Prezesem Zarządu Głównego Związku Podhalan Polsce Andrzejem Skupniem.
Organizatorami dwudniowych uroczystości Był Zarząd Główny Związku Podhalan , Oddział Związku Podhalan w Niedźwiedziu oraz Gmina Niedźwiedź.
Partnerem głównym obchodów stulecia jest Województwo Małopolskie zaś partnerem Miasto Kraków.

Fot. Stanisław Stopa