preloder
Związek Podhalan

Ludźmierz, relacja z warsztatów edukacyjnych – 27.03.18 r.

dodał Administrator, 16 Kwiecień, 2018

„Współczesne pasterstwo w Karpatach polskich”
Ekonomiczne aspekty gospodarowania pasterskiego były wiodącym tematem spotkania baców regionu podhalańskiego. Podczas warsztatów, które odbyły się w 27.03.18r. w Domu Podhalańskim im. Kazimierza Przerwy-Tetmajera i Władysława Orkana w Ludźmierzu bacowie mogli zapoznać się z planowanymi działaniami na 2018r w zakresie współpracy przy realizacji projektów.

Wprowadzenie w tematy pasterstwa i organizację współpracy przy realizacji wspólnych wniosków dokonali prelegenci: Andrzej Gąsienica Makowski – prezes Towarzystwa Produktu Górskiego, Józef Michałek z Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne oraz Krzysztof Krół Łęgowski – prezes Stowarzyszenia Szlak Oscypkowy. Prelekcje z pokazem multimedialnym dotyczyły m.in. Pasterstwa polskich Karpat (definicja, lokalizacja, wędrówki pasterskie, tradycja), roli Szlaku Oscypkowego w kreowaniu wizerunku współczesnego bacy oraz Szlaku Kultury Wołoskiej na pograniczu polsko-słowackim. Na temat tradycyjnego wypasu owiec w Małopolsce głos zabrała Patrycja Adamska z UNEP-GRID z Warszawy.
Warsztaty były okazją do omówienia stanu przygotowań baców do tegorocznego wypasu owiec.

Anna i Julian Kowalczyk

zdjęcia: Julian Kowalczyk

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001