preloder
Związek Podhalan

Jubileusz Oddziału Rabka Zdrój

dodał Administrator, 30 września, 2020

Rabczańscy górale świętowali w niedzielę okrągły jubileusz 90-lecia istnienia gorczańskiego oddziału. Uroczystości, z uwagi na pandemię, były skromne i ograniczyły się do mszy świętej. Mszę św. w intencji Gorczańskiego Oddziału Związku Podhalan i 60-lecie założenia zespołu dziecięcego Robcusie odprawił w kościele św. Marii Magdaleny w Rabce-Zdroju kapelan związku ks. Paweł Duźniak. Uczestniczyły w niej dwa sztandary – Koła Chabówka i GOZP w Rabce-Zdroju, obecni byli prezesi oddziału Wiktor Zachwieja i Kazimierz Zapała, członkowie związku i ich rodziny. Oprawę muzyczną mszy św. przygotował zespół Robcusie.

Prezes przypomniał, że Związek Podhalan stoi na straży ślebody i godności człowieka. Jest wierny Wskazaniom Synów Podhala Władysława Orkana. Jego członkowie są wierni Bogu i rodnej ziemi. Prezes
podziękował wszystkim za przybycie na mszę św., a wszystkim członkom za codzienną pracę na rzecz organizacji.

Po mszy św. obecni zrobili sobie pamiątkowe zdjęcie i wpisali się do księgi pamiątkowej.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.