Gdańsk dołączył do Góralskiej rodziny Związku Podhalan w Polsce

Najdalszy Oddział Związku Podhalan w Polsce.
Jeśli powiemy Kaszubom, że są Góralami, którzy nie załapali sie na „Batorego” płynacego do Ameryki i zostali na pomorskiej ziemii, odwzajemniają sie nam stwierdzeniem, że Górale to Ci Kaszubi, kórzy nie wytrzymali trudów podróży do Ziemii Świętej i zamieszkali na południu Polski.

Jak było, nie nam dociekać, ale warto przyjrzeć sie faktom historycznym.
Kilka dni temu (19.10.19r.) na Pomorzu, a konkretnie w Gdańsku-Jasieniu powstał nowy Oddział Zwiazku Podhalan, załozony przez potomków górali zagórzańskich (Lubomierz, Mszana Dolna, Słopnice) migrujacych po II wojnie światowej za chlebem na północne, odzyskane ziemie polskie.
Tęsknota za rodzinną ziemią, za rodzimą kultura góralską sprawiła, że poczuli potrzebę zespolenia się. I stało sie. Z inicjatywy komitetu założycielskiego na walne zebranie Oddziału przybyli potomkowie górali zamieszkali na Pomorzu, a w szczególności w okolicy Gdańska. Wybrano władze Oddziału a prezesem zarządu został Mirosław Adamczyk rodem z Lubomierza.
W zebraniu założycielskim uczestniczyła też 5- osobowa delagacja Zrządu Głównego ZP w osobach: wiceprezes Andrzej Napora z małżonką, sekretarz Kazimierz Bielak, członek Prezydium Stanisław Lizak z małżonką i redaktor wydawnictw Związku Podhalan Julian Kowalczyk.
Delegacja górali wzięła także udział w sobotnim, wieczornym różańcu, który odmówiono wedrujac ulicami osiedla Gdańsk-Jasień oraz w oprawie niedzielnej mszy świętej.
Szczególnym zaskoczeniem dla gospodarzy jak i podróżnych, było przebycie naszej delegacji całej trasy z południa Polski do Gdańska i z powrotem w regionalnym, góralskim odzieniu.
JK