preloder
Związek Podhalan

Festiwal wyrobów wełnianych w Bukowinie Tatrzańskiej.

dodał Administrator, 9 Grudzień, 2017

9 grudnia 2017r. w Bukowinie Tatrzańskiej miał miejsce „Festiwal wyrobów wełnianych”, realizowany przez Związek Podhalan w ramach projektu pod nazwą pn. „Szlak Kultury Wołoskiej”, współfinansowany ze środków Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska – Słowacja 2014-2020.

Realizacji zadania podjęło się Bukowiańskie Centrum Kultury na czele z dyr. Bartłomiejem Koszarkiem. Celem Festiwalu było zaprezentowanie uczestnikom cyklu prac związanych z tradycyjną obróbką i wykorzystaniem wełny w sposób tradycyjny jak i współczesny, zgodnie z oczekiwaniem klienta.

Uczestnicy Festiwalu mieli okazję poznać różne etapy obróbki wełny gręplowanie, przędzenie, tkanie, folowanie, plecenie na drutach i szydełku. Do zajęć z uczestnikami zostali zaproszeni twórcy ludowi wykonujący jeszcze wyroby w sposób tradycyjny. Drugą część festiwalu była poświęcona obecnemu wykorzystaniu wełny. Takie spotkanie stało się okazją przekazania umiejętności młodemu pokoleniu. Spotkanie uczestników Festiwalu z twórcami ludowymi poprowadził dyr. BCK Bartłomiej Koszarek, zaś regionalne zespoły uświetniły swym występem pobyt uczestników festiwalu. W temacie obróbki wełny i innych pasterskich zagadnień, jakie pojawiły się w projekcie Szlaku Kultury Wołoskiej, zabrał głos prezes Związku Podhalan- Andrzej Skupień.

Do dyspozycji zebranych w sali BCK był stół szwedzki z góralskimi przysmakami, imprezę udokumentowano dla potomnych, z możliwością skorzystania przez nauczycieli w edukacji regionalnej młodzieży.

Anna i Julian Kowalczyk

Współpracujemy z: