preloder
Związek Podhalan

10 NA 10 – JUBILEUSZOWY FESTIWAL PIENINY-KULTURA-SACRUM W KROŚCIENKU N. DUNAJCEM

dodał Administrator, 11 Lipiec, 2019

Chyba trudno już wyobrazić sobie letni krajobraz kulturowy Pienin bez obecności Letniego Festiwalu Pieniny-Kultura-Sacrum. To wpisane na trwałe w górski pejzaż wydarzenie doczekało się 10 edycji. Niby nie aż tak wiele, lecz tradycja dekady zobowiązuje i cieszy.

Począwszy OD 19 LIPCA AŻ DO 17 SIERPNIA w dwóch krościeńskich świątyniach: w zabytkowym kościele pw. Wszystkich Świętych przy Rynku i w nowym pw. Chrystusa Dobrego Pasterza ponownie będzie rozbrzmiewać muzyka organowa, kameralna, rdzenna prosto z serca Pienin oraz słowo artystyczne. Jeśli dodać do tych muzycznych propozycji wystawy: autorstwa Ewy Majerczak, Stowarzyszenia Artystów Pienińskich oraz Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Szczawnicy, otrzymamy prawdziwie interdyscyplinarne wydarzenie artystyczne o wszechstronnym i silnym potencjale kulturotwórczym.

W tym roku, poza plejadą znakomitych polskich artystów, przyjadą do goście z Włoch, Węgier i po raz pierwszy z Chin. Prezentowana przez wirtuozów muzyka obejmie swoim historycznym zasięgiem cztery stulecia dziejów, rozpoczynając od form europejskiego baroku, aż po improwizację i współczesne góralskie prezentacje.

Załączniki:

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001