Oddział Górali Żywieckich w Wilkowicach

Oddział Górali Żywieckich w Wilkowicach

Data powstania Oddziału: 02.04.2016 r.

Skład Zarządu Oddziału:

Prezes – Andrzej Nycz

Wiceprezes – Marek Imielski

Skarbnik – Grzegorz Ryszawy

Członek Zarządu Oddziału – Tomasz Śliwiany

Skład Komisji Rewizyjnej:

Leszek Pochopień

Skład Sądu Koleżeńskiego:

Przewodniczący – Mieczysław Rączka

Członkowie Sądu Koleżeńskiego – Patrycja Nycz

Działalność Oddziału:

Przy Związku Podhalan Oddział Górali Żywieckich w Wilkowicach działa Kapela „Straconka”, której kierownikiem jest Michał Dobija. Oddział organizuje i współorganizuje wydarzenia religijne w oprawie góralskiej, m.in.: Maryjną Majówkę na Magurce w Beskidzie Małym, Odpust Pasterski na św. Michała, Pasterkę Góralską w Straconce czy „Wielkopostne czuwanie z pieśnią” a także tworzy liczne warsztaty, np. warsztaty kolędnicze dla dzieci, plener rzeźbiarski „Powrót pasterzy na hale”. Oddział brał również współudział w organizacji obchodów Roku Górali w Województwie Śląskim. Górale z Wilkowic ma na swoim koncie Śpiewnik „Kolędy i Pastorałki – Straconka/Wilkowice”. Oddział współpracuje z następującymi organizacjami i instytucjami: Gmina Wilkowice, GOK „Promyk” w Bystrej, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Parafia Św. Michała Archanioła w Wilkowicach, Parafia Matki Boskiej Pocieszenia w Straconce/Bielsku-Białej, Zespół Regionalny „Magurzanie” z Łodygowic.