Góralska Droga Krzyżowa na Golgotę
marzec, 2024
Start godzina: 16:00

Góralska Droga Krzyżowa na Golgotę

Miejsce: Spytkowice 284b ( stacja I DK )

Droga Krzyżowa „Ku pamięci Jana Pawła II na Zamarłówkę -,,Golgotę”. W kwietniu 2005 r. w czasie oczekiwania na pogrzeb papieża Jana Pawła II, z inicjatywy Bogusława Jarząbka, mieszkańcy Spytkowic odprawili Drogę Krzyżową trasą od domu Państwa Rusnak na górę Golgotę. Początkowo Drogę Krzyżową wytyczały drewniane krzyże. W 2010 r. przy Związku Podhalan Oddział Spytkowice powstał Komitet Budowy Drogi Krzyżowej organizujący środki i pozwolenia.
W dniu 30 sierpnia 2010 r. przystąpiono do budowy Drogi Krzyżowej. Montaż jedenastu stacji zakończono 3 lipca 2013r. W październiku 2013 r. ruszyły prace pod budowę kaplicy, w której znajdują się trzy ostatnie stacje Drogi Krzyżowej.
Kaplica została zaprojektowana przez Annę Dziur, a wybudowana w marcu 2014 r przez Firmę Kazimierza Dziur. Kapelan Związku Podhalan Oddział Spytkowice ksiądz Józef Hajnos dokonał uroczystego poświęcenia Drogi Krzyżowej 6 lipca 2014 r.
Uczestniczenie i organizacja corocznej drogi krzyżowej przy współpracy z innymi stowarzyszeniami i organizacjami jest już tradycją.
Serdecznie zapraszamy do udziału i pogłębieniu swej modlitwy w tym szczególnym czasie, jakim jest Wielki Post.