Związek Podhalan w Londynie

W niedzielę 15 września 2019r. w Londynie miało miejsce spotkanie górali, przy licznym udziale innych Polaków przebywających w Anglii, celem reaktywowania Związku Podhalan w Wielkiej Brytanii. Spotkanie rozpoczęła msza święta w polskim kościele Chrystusa Króla w londyńskiej dzielnicy Balham, po czym uczestnicy przemaszerowali na dożynkowe spotkanie do pobliskiego Klubu Orła Białego, prowadzonego przez menadżera Krzysztofa Gondka.

Związek Podhalan z Polski reprezentowali: wiceprezes Andrzej Napora z małżonką oraz redaktor naczelny ZP – Julian Kowalczyk, którzy w sobotę poprzedzającą spotkanie górali, udzielili wywiadu redaktor Joannie Figlak w Polskim Radio Londyn.
 Podczas mszy świętej koncelebrowanej przez proboszcza ks. Władysława Wyszowadzkiego, ks. asystenta Michała Łatuszyńskiego oraz kapelana reaktywowanego Związku Podhalan w Anglii ks. Leszka Seweryna oprawę zapewniła muzyka góralska, dary ołtarza i czytania oraz modlitwy wiernych w wykonaniu miejscowych górali i gości z Polski.  Frekwencja podczas mszy i spotkania w polskim domu przerosła oczekiwania organizatorów. Spodziewano się kilkudziesięciu osób; przybyło kilkuset, którzy szczelnie wypełnili salę główną i sąsiednie. Najwytrwalsi zostali do końca spotkania i zadeklarowali członkostwo w reaktywowanym Związku Podhalan. Warto wspomnieć, że w latach 1954- 1993 istniał ZP w Anglii skupiający górali i sympatyków góralskości, wywodzących się głównie z szeregów polskich wojskowych, którzy po II wojnie światowej pozostali na brytyjskich wyspach.
 Niedzielne spotkanie upewniło grupę inicjatywną, że można reaktywować ZP w Anglii. Podjęła się tego grupa góralek: Emilia Ścianek (ze Zbludzy – górale łąccy), Dominika Rzadkosz (Bańska Wyżna), Władysława Ryś (B.W.), Jolanta Rzadkosz (B.W.), Angelika Pająk (Leśnica-Groń), Kinga Gajor z Dolnego Śląska (Brzeg Dolny), funkcję kapelana w ZP zadeklarował wspomniany ks. Leszek Seweryn z polskiej parafii p.w. Jezusa Miłosiernego w Londynie.

Podczas uroczystości londyńscy górale zagrali z kapelą z Bristolu kierowaną przez Marcina Zaziąbło- Resia pochodzącego z Bukowiny T., który w Bristolu prowadzi góralską drewnianą karczmę, chętnie odwiedzaną zarówno przez Polaków jak i Anglików.

Potrzeba zespolenia, spotkania górali, Polaków na Obczyźnie stwarza nadzieję na reaktywację mocnego Związku Podhalan, który po ZP w USA, Kanadzie i Austrii będzie kolejną góralską organizacją na mapie świata.
 W imieniu górali z Polski uczestniczących w dożynkach w Londynie, składamy serdeczne podziękowania Małgorzacie Stockiej (z Nysy), która udostępniła swój londyński dom w czasie pobytu delegacji Związku Podhalan w Polsce oraz Emilii Ścianek, która w tym czasie była przewodnikiem i opiekunem.

jk