preloder
Związek Podhalan

Zmarła Ciotka Bułeckula

dodał Administrator, 30 czerwca, 2020

Z przykrością zawiadamiamy, że w dniu 27 czerwca br roku dożywszy 85 lat zmarła Zofia Karpiel Bułecka znana dla niektórych jako Ciotka Bułeckula. Była znana z tego, że odwiedzała niemal wszystkie góralskie wesela nie tylko w Zakopanem, ale też w Kościelisku. Mówiło się, że bez niej nie ma dobrej zabawy. Pani Zofia w trakcie każdego z tych wesel miała na sobie inny strój góralski, toteż jej szafa urosła z czasem do monstrualnych rozmiarów.
Śp. Ciotka Bułeckula prowadziła na zakopiańskich Lipkach mały pensjonat i szałas – karczmę regionalną. Przez lata gościła u siebie znane osobistości. Jeszcze nie tak dawno to tu swoje spotkanie z zakopiańskimi instruktorami narciarskimi zorganizował jeden z kandydatów na prezydenta.
Pani Zofia była głową wielkiej rodziny. Jej synem jest Jan Karpiel Bułecka, znany zakopiański architekt, regionalista, ekspert od koni i muzyk ludowy. Jej przysposobionym synem (którego jak mówiła współwychowała) jest też Sebastian Karpiel Bułecka, lider Zakopower. Pan Sebastian był synem męża pani Zofii – Bronisława. W czasie gdy rodzina mama muzyka pracowała w USA, Zofia Karpiel Bułecka zajmowała się chłopcem.
Wnukiem zmarłej kobiety jest Staszek Karpiel Bułecka – lider zespołu Futurefolk.

Zarząd Główny oraz członkowie Związku Podhalan w Polsce składają szczere kondolencje całej rodzinie zmarłej Zofii Karpiel Bułeckiej.

Niech Bóg ukoi Wasz ból rozstania, a śp. Zofia niech spoczywa w pokoju wiecznym. Niech miłosierny Bóg nagrodzi jej ziemski trud i dobre serce.

Załączniki:

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.