XIV Zawody Narciarskie o Puchar Gorców

W dniu 9 lutego 2020 roku na stacji narciarskiej Czorsztyn S-ki w Kluszkowcach przy przepięknej – słonecznej pogodzie odbyły się XIV Zawody Narciarskie Związku Podhalan Oddział Kluszkowce o „Puchar Gorców” przy wsparciu logistycznym Czorsztyn S-ki i Pana Kazimierza Wolskiego, Prezesa Mariusza Staszela oraz Gminnego Centrum Kultury Czorsztyn.

Zawody przeprowadzono w trzech konkurencjach dla Pań i Panów członków ZP oraz dla Ceprów tj. slalom, snowboard i bieg płaski, z podziałem na 4-ry grupy wiekowe.

I miejsce w kategorii /liczba uczestników oraz pkt. za zdobyte miejsca / zajął Związek Podhalan Oddział Kluszkowce, II miejsce ZP O Nowy Targ, III miejsce ZP O Poronin.
Ponadto w zawodach wzięli udział członkowie ZP z Krościenka, Szczawnicy, Rabki Zdrój, Spytkowic.

Na uwagę zasługuje fakt, że jak co roku zawody poprzedziła polowa msza św. z lodowym ołtarzem przygotowanym /uformowanym/ specjalnie na ten cel przez członka ZP Kluszkowce /sołtysa/ Wojciecha
Bednarczyka. Mszę św. celebrował Karmelita Bosy o. Mateusz , który po mszy wziął udział w zawodach /slalomie/.

Ogółem łącznie z Ceprami w zawodach wzięło udział ponad 90 uczestników, na których po zawodach czekała kiełbaska z rożna, chleb ze specjalnie przygotowanym smalcem i herbatka z cytryną. Głównym organizatorem i koordynatorem przebiegu zawodów z ramienia Związku Podhalan Oddział w Kluszkowcach był Sekretarz Zarządu Oddziału Jerzy Sosna