preloder
Związek Podhalan

W ubiegłą niedzielę Związek Podhalan w Polsce świętował swoje 100 urodziny na L Nadzwyczajnym Zjeździe Podhalan

dodał Administrator, 7 sierpnia, 2019

Związek Podhalan w Polsce obchodzi w tym roku jubileusz – 100. rocznicę powstania. Od początku roku organizowane są rocznicowe uroczystości. Jednak tą najważniejszą jest L Nadzwyczajny Zjazd Podhalan w Nowym Targu.Uroczystość rozpoczęła się w niedzielę 4 sierpnia od mszy świętej w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa pod przewodnictwem ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego.

Na wspólnej modlitwie spotkali się członkowie poszczególnych oddziałów, mieszkańcy Podhala i Nowego Targu, samorządowcy i parlamentarzyści. Wśród gości obecny był także Andrzej Duda, prezydent RP.
Po nabożeństwie uroczyście przemaszerowano na Rynek, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. „Przemówienie Władysława Orkana” wygłosił jego potomek Maciej Smreczak.

Z okazji 100 – lecia Związku Podhalan w Polsce prezydent Andrzej Duda nadał pośmiertnie Ordery Odrodzenia Polski Feliksowi Gwiżdżowi i Jakubowi Zachemskiemu. W ich imieniu odznaczenia odebrali potomkowie Tadeusz Szymusiak oraz Janina Zachemska-Bobak.

Z okazji tego jubileuszu prezydent Andrzej Duda objął honorowym protektoratem sześć góralskich organizacji – Związek Podhalan w Polsce, Związek Podhalan w Austrii, Związek Podhalan w  Kanadzie, Związek Podhalan w Ameryce Północnej, Towarzystwo Przyjaciół Orawy i Związek Polskiego Spisza. Akty nadania i pamiątkowe ryngrafy odebrali przedstawiciele poszczególnych organizacji.

Oficjalna część L Nadzwyczajnego Zjazdu Podhalan z udziałem delegatów poszczególnych oddziałów odbyła się na auli Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej. Historię Związku Podhalan przedstawili byli prezesi oraz członkowie rodzin nieżyjących prezesów. Jednym z punktów programu było podjęcie uchwały „Przesłanie dla przyszłych pokoleń, Nowy Targ – stolica Podhala 1919-2019”. Podjęto ją jednogłośnie.

Obchody zorganizowane zostały przy współpracy Województwa Małopolskiego.

Wśród gości obecny był m.in. wicemarszałek Łukasz Smółka. Przedstawicielom Związku Podhalan wręczył Medal „Polonia Minor”.

Zdjęcia poniżej wykonał: Igor Smirnow  Starszy specjalista – fotoedytor, Biuro Prasowe Kancelaria Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

UWAGA:

Zdjęcia pochodzące z oficjalnego serwisu fotograficznego Kancelarii Prezydenta RP mogą być wykorzystywane jedynie w celu ilustrowania materiałów, dotyczących działań Prezydenta RP. Jakakolwiek ingerencja w integralność zdjęcia – w tym kadrowanie czy obróbka graficzna – jest niedozwolona. Wszelkie wykorzystywanie zdjęć pochodzących z oficjalnego serwisu  fotograficznego Kancelarii Prezydenta RP w celach komercyjnych lub w materiałach o charakterze politycznym jest zabronione. Publikacja lub kontekst wykorzystania zdjęcia nie może naruszać dobrego imienia Rzeczypospolitej Polskiej, Prezydenta RP, Jego Rodziny i Kancelarii Prezydenta.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001