preloder
Związek Podhalan

Uroczyste posiedzenie Prezydium rozpoczynające III Światowy Zjazd Górali

dodał Administrator, 24 czerwca, 2020

Zakopane 23.06.2020 Bioło Izba Związku Podhalan. Tu miało miejsce pod przewodnictwem Andrzeja Skupnia spotkanie organizacyjne bratnich góralskich stowarzyszeń przed rozpoczęciem III Światowego Zjazdu Górali. Swoją obecnością zaszczycili organizatorów kapelani Związku Podhalan.

W dniu 28 czerwca br. w spiskiej Niedzicy rozpalona zostanie okolicznościowa watra, tu też odprawiona zostanie msza święta pod przewodnictwem Jego Eminencji Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego – Metropolity Krakowskiego. Po mszy na scenie GOK w Łapszach Niżnych z/s w Niedzicy przewidziano wystąpienia przedstawicieli Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, Towarzystwa Przyjaciół Orawy, Związku Podhalan w Polsce, Związku Polskiego Spisza a także zaproszonych gości. Przybliżą oni obecnym swoje regiony i organizacje w nawiązaniu do 100. rocznicy powrotu Spisza, Orawy i Śląska Cieszyńskiego do Odrodzonej po zaborach Polski. Pozostała część uroczystości odbywać się będzie w Domu Podhalańskim im. K. Przerwy Tetmajera i Wł. Orkana gdzie poprzez łącze internetowe odbędzie siepołączenie bratnich organizacji: Związku Podhalan w Austrii, Związku Podhalan w Północnej Ameryce, Związku Podhalan w Kanadzie oraz Związku Podhalan w Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Po omówieniu szczegółów uczestnicy udali się przez Plac Niepodległości do kina „Sokół” gdzie Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczał „Marki Tatrzańskie”. Powiat Tatrzański, jako organizator tego wydarzenia umożliwił też kontakt z Panem Prezydentem góralskim organizacjom, do których na scenę podszedł Andrzej Duda. Prezes Związku Podhalan Andrzej Skupień poinformował Prezydenta o rozpoczęciu w dniu 28 czerwca Światowego Zjazdu Górali, dziękując zarazem za protektorat i patronat zarówno nad obchodami 100. lecia Związku Podhalan, jak i 100. rocznicą powrotu Spisza, Orawy i Śląska Cieszyńskiego do Polski.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.