preloder
Związek Podhalan

Pierwsze wykonanie HYMNU GÓRALI

dodał Administrator, 7 stycznia, 2020

W dniu 5 stycznia 2020 r. podczas uroczystości Opłatka Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce odbyła się premiera HYMNU GÓRALI.

Hymn został wykonany w Bazylice Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Ludźmierzu przez Zespół Podhalanie z Ludźmierza oraz podopiecznych Fundacji Braci Golec, bowiem autorem tekstu jest Łukasz Golec, a muzykę stworzył zespół Golec uOrkiestra.

Po Mszy Świętej uczestnicy udali się do Domu Podhalańskiego im. Kazimierza Przerwy – Tetmajera i Władysława Orkana, gdzie odbyło się uroczyste podpisanie umowy intencyjnej pomiędzy Związkiem Podhalan w Polsce, a Małopolskim Centrum Kultury SOKÓŁ oraz uroczyste odsłonięcie portretów dotychczasowych Prezesów Związku Podhalan, zmarłych Kapelanów Zarządu Głównego ks. Tadeusza Juchasa i ks. prof. Józefa Tischnera oraz inicjatorów powstania Domu Podhalańskiego – Olgi i Stanisława Krupów. W uroczystości udział wzięli Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski wraz z parlamentarzystami Anną Paluch, Andrzejem Gutem Mostowym oraz Janem Hamerskim. Po wspólnym kolędowaniu i życzeniach uczestnicy udali się do restauracji ” Pod Skałką ” gdzie tradycyjnie połamali się opłatkiem.

Tekst wraz z funkcjami jest dostępny na stronie internetowej Związku Podhalan w Polsce w zakładce „Dokumenty -> Hymn Górali„.

Pierwsze wykonanie:

Hymn Górali – Golec uOrkiestra:

Pobierz Hymn

Tekst:

Hymn Górali – Golec uOrkiestra.odt

Hymn Górali – Golec uOrkiestra.pdf

fotografia: Fot-Film Spisz Podhale

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001