preloder
Związek Podhalan

„Pasterstwo jako fundament kultury Podhala” – warsztaty edukacyjne

dodał Administrator, 3 Sierpień, 2018

27.07.2018r w sali widowiskowej Centrum Kultury i Promocji Gminy w Czarnym Dunajcu odbyły się warsztaty edukacyjne z zakresu dziedzictwa kulturowego pod hasłem „Pasterstwo jako fundament kultury Podhala”.

W warsztatach Związku Podhalan realizowanych w ramach projektu Szlak Kultury Wołoskiej przeprowadzonych przez Centrum Kultury i Promocji gminy Czarny Dunajec wzięła udział młodzież; z zespołu polonijnego „Mazovia” z Calgary w Kanadzie i z zespołu góralskiego „Watra” z Czarnego Dunajca. Po powitaniu uczestników dyrektor Centrum Kultury poprowadziła warsztaty wykorzystując w zajęciach prezentację multimedialną dotyczącą pasterskich wpływów na Podhalu. W zakresie prezentacji strojów górali podhalańskich a szczególnie instrumentów pasterskich prelegentkę wspierał słynny muzykant Krzysztof Trebunia-Tutka. Warsztatom przyświecał ważny cel- zapoznanie Polonii z kultura góralską w Polsce. Spotkanie zakończyło się wspólnym regionalnym poczęstunkiem.

Anna Kowalczyk

Zdjęcia pochodzą ze zbiorów Centrum Kultury w Czarnym Dunajcu.

Współpracujemy z: