preloder
Związek Podhalan

Kultura pasterska i dziedzictwo przyrodnicze. Ekonomiczne aspekty gospodarowania pasterskiego – warsztaty edukacyjne u górali żywieckich

dodał Administrator, 15 Grudzień, 2017

15.12.2017r. Związek Podhalan Oddział w Wilkowicach koło Bielska Białej był organizatorem warsztatów edukacyjnych na temat kultury pasterskiej i dziedzictwa przyrodniczego górali. Warto zaznaczyć, że wspomniany oddział ZP jest najmłodszym oddziałem Związku Podhalan na Żywiecczyźnie.

Warsztaty miały miejsce w Gminnym Ośrodku Kultury „PROMYK” w Bystrej, gdzie organizator spotkania powitał wszystkich przybyłych. Uczestnicy warsztatów mogli obejrzeć wystawę poświęcona pasterstwu i tradycyjnej muzyce Karpat a następnie posłuchać wykładu wzbogaconego o prezentację multimedialną na temat tradycji pasterskich w Beskidach.

Po prezentacji wywiązała się dyskusja na temat programu „Owca plus” w Beskidach, w której wzięli udział przybyli na spotkanie bacowie. W wyniku spotkania zapadła decyzja o dołączeniu Wilkowic do szlaku pasterskiego na Żywiecczyźnie. Warsztaty z udziałem uczestników zostały urozmaicone poczęstunkiem, dyskusją z prelegentami, zaś oprawę muzyczną zapewniła góralska, beskidzka kapela.

Anna i Julian Kowalczyk

Współpracujemy z: