Jubileuszowy opłatek Związku Podhalan

Związek Podhalan w Polsce rozpoczął szczególny rok – jubileusz 100-lecia istnienia organizacji. W związku z tym organizowane są liczne wydarzenia. 20 stycznia 2019 r. odbyło się spotkanie opłatkowo-noworoczne Zarządu Głównego Związku Podhalan, w którym udział wzięli przedstawiciele poszczególnych oddziałów, parlamentarzyści, samorządowcy i zaproszeni goście.

Uroczystość rozpoczęła Msza Święta w kościele Przemienienia Pańskiego w Maruszynie. Nabożeństwo odprawił kapelan Związku Podhalan ks. Władysław Zązel. Wygłosił też okolicznościową homilię.

Źródło http://goral.info.pl

Więcej na: http://goral.info.pl

20 stycznia 2019 r. odbyło się spotkanie opłatkowo – noworoczne Zarządu Głównego Związku Podhalan z okazji jubileuszu 100-lecia istnienia Związku Podhalan w Polsce. Zaszczyt organizowania spotkania przypadł Oddziałowi Związku Podhalan w Maruszynie. Jako Maruszynianie czujemy się wyróżnieni, że to my zostaliśmy gospodarzami tak ważnej uroczystości. Uroczystość rozpoczęła się Mszą Święta w kościele p.w. Przemienienia Pańskiego w Maruszynie. Nabożeństwo odprawił kapelan Związku Podhalan ks. Władysław Zązel, który wygłosił też okolicznościową homilię.
W Opłatku udział wzięli: ks. Stanisław Kowalik, ks. Michał Mąka, ks. Mirosław Mężyński, ks, wikariusz Jacek Kucz, ks. Andrzej Kwak, kleryk Wojciech Leśniak, honorowi członkowie Związku Podhalan, przedstawiciele wszystkich samorządów powiatowych, miejskich i gminnych, poczty sztandarowe i delegacje Oddziałów z całej Polski, mieszkańcy wsi Maruszyna i zaproszeni goście. Po uroczystej Mszy św. wszyscy goście przejechali do Karczmy „Zadyma” w Szaflarach. Tam zgromadzonych przywitała Prezes Oddziału w Maruszynie K. Rychtarczyk-Szczypta. Głos zabrał również Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Andrzej Skupień, v-ce Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Piotr Gąsienica, Generał 21 Brygady Strzelców Podhalański Ryszard Pietras, Poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polski Anna Paluch, Senator Rzeczpospolitej Polski Jan Hamerski. Po wspólnej modlitwie i błogosławieństwie przyszedł czas na dzielenie się opłatkiem i składanie sobie życzeń. Uroczystość uświetnił występ zespołu ,,Zyngierki” z Maruszyny Dolnej laureat II Gminnego Konkursu Jasełek i Grup Kolędniczych. Po obiedzie wszyscy zebrani wspólnie kolędowali z chórem i kapelą dziecięcą z Maruszyny pod przewodnictwem kleryka Wojciecha Leśniaka.
W imieniu Oddziału Związku Podhalan w Maruszynie serdecznie dziękujemy wszystkim gościom za przybycie, ciepłe słowa i życzliwość. Niech się spełnią wszystkie składane życzenia, a Boża Dziecina niech błogosławi w tym Nowy Roku. Szczęść Boże.