Góralskie Kolędowanie z zespołem „Śleboda” w Koniówce

Występem w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Koniówce członkowie dziecięcego zespołu regionalnego „Śleboda” działającego przy oddziale Związku Podhalan Podczerwone – Koniówka zakończyli tegoroczny okres kolędowania. Był to czas pełen sukcesów. Góralskie jasełka pn. „Kolędnicy przy sałasie” zachwyciły członków komisji XXI Gminnego Konkursu Jasełek i Grup Kolędniczych w Czarnym Dunajcu. Zajęły tam I miejsce, a Piotr Turski otrzymał wyróżnienie indywidualne za grę aktorską.

Kolejnym sukcesem było zwycięstwo podczas III Międzynarodowego Konkursu Kolęd i Pastorałek „Beskidzka Bitwa na Kolędy” w Bystrej Śląskiej. Dzieci z Podczerwonego i Koniówki zdobyły tam także nagrodę Grand Prix – publiczności.
Jasełka w Koniówce były zakończeniem okresu kolędowania. Dzieci zaprezentowały się przed publicznością z Koniówki i Podczerwonego. Wśród widzów obecni byli także przedstawiciele władz gminy Czarny Dunajec – wójt Marcin Ratułowski oraz radni Zofia Kierkowska i Tomasz Turski (prywatnie ojciec 3 członków zespołu). Nie zabrakło sołtysa Koniówki Jana Sroki.
– Osiągnęliście naprawdę wielki sukces i za to należą wam się serdeczne gratulacje. Jednocześnie chciałbym podkreślić, że wspólnie z waszymi instruktorami i rodzicami, wpisujecie się w niezwykle piękną inicjatywę, czyli kultywowanie tradycji folkloru podhalańskiego – podkreślił wójt Marcin Ratułowski, gratulując zdobytych sukcesów członkom zespołu „Śleboda”.
Po występie przyszedł czas na złożenie życzeń babciom i dziadkom z okazji ich święta i wspólne posiady przy zastawionych stołach.
O sukcesach zespołu opowiedziała prezes oddziału Związku Podhalan Podczerwone – Koniówka Halina Strama. Zachęcała także inne dzieci do zapisania się do zespołu, który cały czas się rozwija. Dzieci uczą się tańca i śpiewu góralskiego, a także gry na instrumentach ludowych. Do zespołu obecnie należy 45 młodych mieszkańców Podczerwonego i Koniówki. Próby odbywają się co tydzień, w każdy wtorek w Szkole Podstawowej w Podczerwonem.
Prezes Halina Strama podziękowała wszystkim, którzy zaangażowali się w przygotowanie jasełek zarówno w teraz w Koniówce, jak i w Podczerwonem, 6 stycznia 2019 r. – druhom OSP Podczerwone i OSP Koniówka za użyczenie sal na remizach, a także członkom oddziału i sympatykom za pomoc w przygotowaniu poczęstunku i dekoracji podczas występów.

Szczególne podziękowania należą się muzykantom, którzy przygrywali dzieciom podczas wszystkich występów. W Koniówce zagrała kapela w szerokim składzie – Janusz Zięba, Krzysztof Długopolski, Dawid Motor-Grelok, Daniel Ciężczak, Łukasz Michniak, Seweryn Piekielnicki i Dawid Śmiech. Podczas pozostałych występów zespołowi towarzyszyli Andrzej Podczerwiński, Józef Gruszka, Joanna Kowal i Adam Solarczyk.
Zespół „Śleboda” zaprezentował góralskie jasełka pt. „Kolędnicy przy sałasie”, nawiązujące do tradycji chodzenia po domach po kolędzie. Aniołowie najpierw proszą o wpuszczenie do domu, następnie wchodzi baca z juhasami i opowiadają o sobie. Pasterze zmęczeni pilnowaniem owiec zasypiają, ale wkrótce zostają obudzeni śpiewem aniołów, obwieszczającymi narodzenie Jezusa. Pastuszkowie idą do stajenki z darami. Pojawia się też postać dziada, który chodzi „po prośbie”, ale nie chce iść z pasterzami do Jezusa. Podczas jasełek prezentowane są góralskie kolędy i pastorałki m.in. „Na kondrackiej holi o północy”, „Jezusa narodzonego”, „Gore gwiozda Jezusowi”, „Oj, maluśki, maluśki”. Dzieci przygotowane zostały przez instruktorów Karolinę Piszczek, Krzysztofa Długopolskiego i Dawida Motora-Greloka.

Tekst i Fot. Piotr Duraj