preloder
Związek Podhalan

Góralski opłatek w Gdańsku

dodał Administrator, 6 lutego, 2020

O góralach w Gdańsku pisaliśmy na naszej stronie zwiazkowej już w X 2019r., gdy nad polskim morzem organizował się oddział Związku Podhalan w Polsce. Tym razem górale, których przodkowie przybyli na odzyskane po II wojnie światowej pomorskie ziemie świętowali pierwszy oddziałowy opłatek ZP w Gdańsku.

Na spotkanie opłatkowe gdańskiego oddziału ZP w sobotę 25 stycznia przybył m.in. biskup Wiesław Szlachetka, który przewodniczył koncelebrowanej mszy świętej w kościele p.w. bł. Doroty z Montew. Homilię wygłosił kapelan ZG ZP Stanisław Kowolik, który przybył do Gdańska z delegacją Zarządu Głównego Związku Podhalan i Oddziału Górali Zagórzańskich ZP z Lubomierza, skąd pochodzili przodkowie górali gdańskich. Prezydium ZG ZP na uroczystościach gdańskich reprezentowali: wiceprezes Andrzej Napora z małżonką, sekretarz Kazimierz Bielak oraz redaktor naczelny Związku Podhalan Julian Kowalczyk z małżonką.
W czasie mszy świętej członkowie nowego Oddziału ZP złożyli ślubowanie na sztandar ZG ZP, zaś legitymacje nowym członkom gdańskiego Oddziału wręczał sam biskup.
Mszę świętą uświetniły poczty sztandarowe: ZG ZP, O. Lubomierz i Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, który zaszczycił swoją obecnością gdański Oddział ZP. Obecna podczas mszy kapela góralska zaintonowała hymn Związku Podhalan, który zaśpiewali wierni korzystając z tekstu wyświetlonego na telebimie.
Warto przypomnieć, że autorami góralskiego hymnu są bracia Golcowie, którzy w niedzielę 26 stycznia koncertowali w kościele św. Brygidy w Gdańsku. Miłym zaskoczeniem dla delegacji i dla miejscowego Oddziału ZP było powitanie ZP podczas koncertu przez proboszcza i samych braci Golec oraz gratulacje z okazji zaistnienia góralskiej organizacji na drugim końcu Polski.
Niedziela obfitowała w elementy góralskie na Pomorzu. W Parafii p.w. Podwyższenia Świętego Krzyża w Pruszczu Gdańskim, gdzie pracuje jako wikary kapelan Oddziału gdańskiego ZP Darek Bobek z rodem z Pienin, wystąpił chór „Gorce” z Nowego Targu i młodzieżowy zespół „Śwarni”.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.