preloder
Związek Podhalan

Góralska Msza Święta w Rychwałdzie

dodał Administrator, 23 września, 2020

W każdą trzecią niedzielę miesiąca w Bazylice Mniejszej w Rychwałdzie o godz. 9:00 ma miejsce Msza Święta w góralskiej oprawie. Od 2016 roku, kiedy ksiądz Władysław Zązel kapelan Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce celebrował pierwszą Mszę Święta góralską odbyło się ponad 50 takich Mszy Świętych. Oprawę góralską w tym okresie przygotowują grupy i zespoły regionalne najczęściej działające przy Związku Podhalan. W ołtarzu kościoła w Rychwałdzie znajduje się obraz Matki Boskiej zwaną Panią Ziemi Żywieckiej, do której pielgrzymują wierni pamiętając o cudach uzdrowienia za wstawiennictwem Matki Boskiej Pani Ziemie Żywieckiej. Podczas Mszy Świętej góralskiej 20 września 2020 r. głównym celebransem był ksiądz Władysław Zązel, oprawę przygotowała Grupa Śpiewacza Kóniokowianie z Koniakowa, zaś krótkie podziękowanie i prezentację Związku Podhalan w Polsce przedstawił nowo wybrany Prezes Zarządu Związku Podhalan Julian Kowalczyk

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.