preloder
Związek Podhalan

„Góralska droga Ojca Świętego Jana Pawła II” – Konferencja Naukowa

dodał Administrator, 28 Październik, 2019

25 października 2019 r. w auli Podhalańskiej Państwowej Uczelni Zawodowej w Nowym Targu, w ramach obchodów Dni Papieskich oraz Jubileuszu 100-lecia Związku Podhalan w Polsce, odbyła się konferencja naukowa pn. „Góralska droga Ojca Świętego Jana Pawła II”.

Przybyłych gości oraz prelegentów konferencji przywitał Prezes Związku Podhalan w Polsce Andrzej Skupień. Wśród zebranych nie zabrakło przedstawicieli duchowieństwa, byłych prezesów Związku oraz prezesów oddziałów, członków prezydium organizacji, a także przedstawicieli władz samorządowych. W imieniu Rektora, ks. płk.(r) dra hab. Stanisława Gulaka przemówił dr hab. Tadeusz Ambroży, Dyrektor Instytutu Nauk Humanistyczno-Społecznych i Turystyki, który poprosił zebranych, aby czuli się w murach uczelni jak we własnym domu. Prezes Andrzej Skupień podziękował za ciepłe przyjęcie, wspominając gościnność Uczelni podczas L Nadzwyczajnego Zjazdu Podhalan.
Referaty wygłosili: Andrzej Skupień („Mieliśmy wielkie szczęście”), prof. Stanisław Hodorowicz („Góralskość Karola Wojtyły”), ks. dr hab. Władysław Zarębczan („Na Was zawsze można liczyć ! Drogi górali do Rzymu przez wieki”) oraz dr Stanisława Trebunia-Staszel („Nuta sercem wyśpiewana”. Opera góralska jako fenomen kulturowy).
Zwieńczeniem wieczoru była Opera Góralska „Ojciec Święty Jan Paweł II na Podhalu” autorstwa Franciszka Łojasa-Kośli, w wykonaniu szerokiej reprezentacji artystów Podhala. Sam Autor był uczestnikiem wieczoru od początku do końca.
Organizatorami konferencji byli: Zarząd Główny Związku Podhalan w Polsce, Powiat Nowotarski, Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury oraz Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu.

Oprac. i zdj. DPiW

Partnerem Głównym wydarzenia było Województwo Małopolskie.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001