preloder
Związek Podhalan

Górale uczcili pamięć pierwszego prezesa Związku Podhalan w Polsce

dodał Administrator, 26 listopada, 2019

W minioną niedziele odbyła się uroczystość 61. rocznicy smierci Jakuba Zachemskiego, pierwszego prezesa Związku Podhalan w Polsce, pochodził z Nowego Targu, kształcił się na filologii klasycznej Uniwersytetu
Jagiellońskiego, pracował jako nauczyciel gimnazjalny w Krakowie i Wadowicach oraz w Nowym Targu, gdzie funkcję dyrektora gimnazjum pełnił przez cztery lata.
Z patriotycznych pobudek kierował akcją plebiscytową na Spiszu i Orawie. Prezesował też Kołu Inteligencji Ludowej i Przyjaciół Wsi. W 1925 otrzymał Honorowe Obywatelstwo Miasta Nowego Targu, a 1931 roku został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Uroczystość rozpoczęła Msza Święta koncelebrowana przez Kapelana Zarządu Głównego ks. Władysława Zązla w intencji śp. Jakuba Zachemskiego, którą poprzedziło złożenie kwiatów i zapalenie zniczy na grobie pierwszego prezesa ZP. Następnie delegacja Związku Podhalan w Polsce zwiedziła Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II. Przypomnijmy, iż nie dawno podczas XI Rekolekcji Góralskich Arcybiskup Marek Jędraszewski ogłosił, iż teraz Związek Podhalan w Polsce będzie nosił imię Świętego Ojca Świętego Jana Pawła II. Podczas spotkania wspominkowego, które odbyło się w Makowie Podhalańskim została przybliżona przez Panią Doktor Annę Mlekodaj postać Jakuba Zachemskiego.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001