preloder
Związek Podhalan

Górale Pienińscy

Górale Pienińscy zasiedlają obszar położony nad Dunajcem we wschodniej części Podhala od Czorsztyna po Szczawnicę oraz na Spiszu (Leśnica). Wpływy pienińskie obecne są także wśród grup sąsiednich (Tylmanowa), a w szerokim znaczeniu za rezultat ewolucji stroju pienińskiego należy uznać strój spiski; podobnie gwara części Zamagurza Spiskiego posiada szereg cech charakterystycznych dla gwary Górali Pienińskich. W obrębie górali pienińskich bywa wydzielana podgrupa górali szczawnickich około Krościenka i Szczawnicy. Cechami wyróżniającymi górali pienińskich jest zarówno strój jak i profesja (flisacy pienińscy) oraz gwara, zawierająca szereg cech gwar sądeckich.
Górale Pienińscy od południa sąsiadują ze Spiszakami, od zachodu i wschodu (Ruś Szlachtowska) z Podhalanami, od północy z Góralami Sądeckimi.
Oddziały Związku Podhalan skupiające górali pienińskich funkcjonują w Szczawnicy, Krościenku i Sromowcach Niżnych.

Opracował: Julian Kowalczyk

Współpracujemy z: