preloder
Związek Podhalan

Górale mają swój Hymn

dodał Administrator, 2 stycznia, 2020

W dniu 30 grudnia 2019r. miała miejsce historyczna chwila. W Hotelu Sabała została podpisana umowa pomiędzy Związkiem Podhalan w Polsce a Łukaszem Golcem w sprawie przeniesienia autorskich praw majątkowych do HYMNU GÓRALI. W wydarzeniu udział brali bracia Golec Paweł i Łukasz, Andrzej Gut- Mostowy oraz reprezentacja Związku Podhalan w Polsce: Prezes Andrzej Skupień, Wiceprezes Piotr Gąsienica, Skarbnik Józef Szwab, Sekretarz Kazimierz Bielak Członek Prezydium Artur Majerczak, Sekretarka Paulina Kowalczyk.

Nie bez powodu podpisanie umowy miało miejsce w Hotelu Sabała. Budynek, który pierwotnie nosił nazwę Pensjonat „Staszeczkówka” został wzniesiony w 1894 r. przez zakopiańskiego „hrubego gazdę” Jana Gąsienicę – Staszeczka oraz Franciszka Pawlicę pierwszego Honorowego Założyciela Związku Górali, z którego zrodził się Związek Podhalan. Franciszek Pawlica był również darczyńcą działki pod budowę obecnej siedziby Związku Podhalan Oddział w Zakopanem i Podhalańskiego Banku Spółdzielczego.
Pierwsze wykonanie HYMNU GÓRALI odbędzie się 5 stycznia 2020 r. podczas uroczystości Opłatka Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce. Zostanie on wykonany przez podopiecznych Fundacji Braci Golec oraz zespołu Podhalanie z Ludźmierza.

Współpracujemy z:

PIYKNIE PYTOMY
przekaż 1% swojego podatku na rzecz stowarzyszenia:  ZWIĄZEK PODHALAN W POLSCE
al. Tysiąclecia 35 pokój nr. 13, 34-400 Nowy Targ Tel. 18 264 95 23 NR KRS: 0000050394

Konto nr: 18 8812 0005 0000 0000 0404 0001

Szybko i sprawnie.